SZTÁRDZSÚSZ

Bepillanthatunk az alkotómunkába: szobor készül Csukás Istvánról

Végső búcsút vettek tőle, de emléke és arcmása örökké élni fog.
  • Szerző: angie

A péceli műhelyben már az utolsó simításokat végzi Csukás István szobrán Megyeri János, aki a kivételes tollú író halálakor elhatározta, mindenképpen bronzba önti a gyerekkorunkat megszépítő mesekirályt, főleg, hogy kiváló kapcsolatban is állt Csukással.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Profimedia

„Pistával még akkor ismerkedtem meg, amikor elhatároztam, életnagyságú figurákat készítek a mesehőseiből. Örömmel fogadta, támogatta az elképzelést, és nagyon tetszettek neki az elkészült mesehősök, Süsü, Sebaj Tóbiás, Gombóc Artúr és a többiek, akik azóta Süsü és barátai néven járják az ország kiállítótermeit” – mondja Megyeri János.

A szobrászművész szerint Csukás a huszadik század egyik legnagyobb meseírója volt, aki nagyon érezte és vigyázott a gyermekek lelkére, ezért fordulhat elő, hogy a Nagy ho-ho-ho horgászban például a Főkukacot sem tűzték horogra.

„A szobor első fázisa elkészült, a bronzba öntés következik. Már beszéltem a balatonszárszói Csukás színházzal, ha minden jól alakul, a nyár folyamán ott lesz a végső helye Pista szobrának. Boldog lennék, ha így lenne” – összegzett Megyeri János a Mandiner.hunak.

És ezeket olvastad már?