SZTÁRDZSÚSZ

Bálint gazdának köszönheti Magyarország a cukkinit

Az ország kertésze közel 101 éven át volt köztünk, élete pedig igencsak eseménydúsan telt. Sorozatunk negyedik részében a hazai innovációját idézzük fel.

Bálint György növényekkel, kertészettel kapcsolatos munkássága elvitathatatlan. Hivatásos és amatőr kertészek százezreinek segített a tanácsaival, tippjeivel.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Amikor a televízióban élő adásban adott tanácsot egy telefonálónak, hogyan permetezze idejében a szilvafáját, hogy ne egyék meg a termést a hernyók, másnap minden kiskertben, telken és kertes házban az ő intelmei szerint gondozták a fákat.

Fotó: Markovics Gábor / Ripost

A szava, a tanácsai óriási jelentőséggel bírtak, az Ablak című műsorban 1981-től minden pénteken égtek a telefonvonalak, rengetegen kértek segítséget tőle. Ekkor vált Bálint Györgyből egy ország Bálint gazdájává, aki lelkiismeretesen osztogatta a tanácsait: azokra a kérdésekre, amiket nem tudott megválaszolni az egyórás adásban, írásban felelt.

Fotó: Markovics Gábor / Ripost

Neki is köszönhető, hogy a nyolcvanas-kilencvenes években újra reneszánszukat élték az úgynevezett telkek, ahová a lakástulajdonosok hétvégénként kijártak, hogy megműveljék a zsebkendőnyi méretű területet.

Fotó: Markovics Gábor / Ripost

Kevesen tudják, de Bálint gazda a cukkini magyarországi meghonosítója is. Fél évszázada, egy termelőszövetkezeti küldöttség vezetőjeként utazott Olaszországba, hogy ott a magyarországi mezőgazdaságról beszéljen.

„Egy Nocera Inferiore nevű kisvárosban, a polgármesteri hivatal nagytermében volt az esemény és mire végeztünk, kiderült, hogy ellopták az autónkat. Gyakorlatilag ott álltunk minden holmink nélkül, csak a zsebünkben lévő útlevelünk maradt meg. (...) Amikor gyalogosok lettünk, délelőtt elmentem sétálni. Találtam egy kertészetet a város szélén, ahol épp cukkinit szüreteltek. Kérdeztem, hogy mi ez a növény, kézzel-lábbal próbáltam megértetni magamat. Akkor mondták, hogy cukkini a neve, és nagyon sokféleképpen lehet felhasználni a háztartásban. Hát, mondtam magamnak, ezt valószínűleg Magyarországon is lehetne termelni. Addig nem ismerte itthon senki. Rövid habozás után vettem egy kiló cukkinimagot, hazahoztam, és szétosztottam húsz barátom között azzal, hogy vessék majd el, és számoljanak be nekem a termesztés eredményéről. Ötven év alatt a cukkini az egész országban elterjedt zöldségféle lett...„ - emlékezett vissza a Bálint gazda – A százéves kertész című könyvében.

És ezeket olvastad már?