Létrehozva: 2020.04.24.

100 éve született Zenthe Ferenc: Íme, 10 érdekesség, amit nem tudtál a legendáról

Száz éve született Zenthe Ferenc az ország egyik legnépszerűbb színésze! A Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művészt mindenki szerette, hiszen a sikerei ellenére sosem volt hivalkodó vagy nagyhangú. Születésének centenáriumára összegyűjtöttünk tíz érdekességet a művész életéből!

1. Véletlengyerek volt

Zenthe Ferenc 1920. április 24-én született Salgóbányán, harmadik, valójában nem tervezett gyermekként. Bátyja és nővére már szinte felnőttek voltak, amikor ő a világra jött, az édesanya negyvenhárom, az édesapja pedig ötvenéves volt. Vészterhes időkben érkezett a világra, átélte a huszadik század csaknem összes viharos korszakát: Trianont, a II. világháborút, és 1956-ot is.

2. Erdésznek szánták

Szülei tisztes szakmát szántak neki, Zenthe ezért erdésznek készült. Édesapja hatvanéves korára már tartott attól, hogy nem tudja majd felnevelni a fiát, ezért Nyíregyházára küldték egy katolikus iskolába. Eleinte nehezen viselte, hogy ki kell szakadnia a megszokott otthoni környezetből, ám sosem neheztelt a szüleire, végül pedig kalandként fogta fel az ország másik szegletében töltött éveket.

Fotó: Nándorfi Máté / MTI

3. Majdnem feladta

Zenthe Ferenc a gimnáziumi évek alatt döntötte el, hogy a színészmesterség áll hozzá a legközelebb. Édesapja azonban ellenezte, hogy ezt a szakmát válassza, ezért szülői nyomásra közgazdasági egyetemre jelentkezett. Végül azonban egy isteni csoda közbeszólt: megismerkedett Pécsi Sándorral, aki hasonló cipőben járt, mint ő, csak őt a szülei a jogra kényszerítették. A két kalandvágyó ifjú végül összeszedte a húsz pengős felvételi díjat, és jelentkeztek a színművészetire, ahol a háromezer jelentkezőből kettejüket azonnal felvették.

4. Két filmélmény

Zenthe Ferenc életében két meghatározó filmélmény volt: A Tenkes kapitánya és a Jób lázadása, ezek miatt úgy érezte élete végén, hogy érdemes volt megszületnie. A két mű valóban a magyar filmtörténet klasszikusává vált, a Jób lázadását ráadásul 1984-ben Oscar-díjra jelölték a legjobb külföldi film kategóriában, Sanremóban nagydíjat, Fondiban fődíjat kapott, Cannes-ban pedig kiemelten méltatta a zsűri.

5. Imádta a Balatont

Szabadidejét legszívesebben a Balatonon töltötte: minden nyáron ott pihent, amikor csak tehette. Balatonszepezden volt nyaralója, Csopakon pedig vitorláshajója. Nyaranta gyakran találkozott a vízen Bujtor Istvánnal, hiszen mindketten a hajózás szerelmesei voltak.

6. 13 évig forgatta a Szomszédokat

Zenthe azon színészek közé tartozott, akit filmbéli alakításai miatt már az egész ország ismert, amikor 1987-ben elindult a Szomszédok. A nézők hamar megszerették Taki bácsit, a piros Ladával furikázó nyugdíjas taxist, aki éppen olyan volt, mint Zenthe Ferenc az életben: barátságos, segítőkész és végtelenül udvarias. A sorozat végül tizenhárom évig tartott, az utolsó részt 1999. december 31-én adta le a Magyar Televízió.

7. Életre szóló barátság

Sorozatbeli feleségével, Komlós Jucival életre szóló mély barátságot kötöttek. A színész 2006-ban hunyt el, halálakor a színésznő teljesen összeroppant, és zokogásban tört ki. Az ezt követő években még sokáig várta a színész korábban rendszeres telefonhívását, végül Komlós öt évvel később követte őt az égi társulatba.

8. Hamar megözvegyült

Első felesége, Katalin olimpikon tornász volt, tőle született fia, ifjabb Zenthe Ferenc. Az asszony nagyon fiatalon, ötvenhat évesen hunyt el 1983-ban. Elvesztése mélységesen megrázta a színészt, aki ezután még több időt töltött a fiával. 1986-ban végül újra megnősült, Gizella asszony haláláig volt a társa.

9. Emlékév épült köré

2020-ban, a színész születésének százéves évfordulóján Salgótarjánban idén emlékévet tartanak Zenthe tiszteletére. Ennek értelmében a nevét viselő színház és a város önkormányzata csaknem húsz programot rendez, drámapályázatot írnak ki, könyvet jelentetnek meg, de elkészül a Zenthe-tortaszelet és kiadják a Zenthe-emlékérmet is. Az emlékév fővédnöke a színész fia, ifjabb Zenthe Ferenc.

10. Bélyeg készült róla

A Magyar Posta Zrt. a színész születésének százéves évfordulójára bélyeget nyomott rá emlékezve. A Jeles magyar előadóművészek című sorozatot gazdagító alkalmi bélyeg ötvenezer példányban, Nagy Péter grafikusművész tervei alapján készült. A bélyegen a művész portréja látható, a borítékon megjelenő színházi maszk és filmszalag pedig felejthetetlen színházi szerepeit és tévéfilmjeit jelképezik.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Imádnivaló videón mutatta meg kisfiát Dér Heni

origo.hu

Hazakerülhet Suhajda Szilárd holtteste a Mount Everestről

borsonline.hu

Most kaptuk: balesetet szenvedett egy utasokkal teli villamos a Krisztina körúton, nagy a baj

vg.hu

Waberer's: kiderült, ki áll a milliárdos nagybevásárlás mögött

ripost.hu

Nem kérnek többet Manuelből: kiverte a biztosítékot a koncertje után a botrányos sztár

hirtv.hu

Donáth Anna: Nem ez a cél, hogy egymás torkát kettéharapjuk + videó

origo.hu

Vajna Tímea bikiniben mutatta meg műtéti hegeit

travelo.hu

Nem engedik fel a magyar hegymászót a világ egyik legmagasabb csúcsára

ripost.hu

Őrült tavaszi szerelem: 3 csillagjegyre most igazi boldogság vár

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

ripost.hu

Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

SZTÁRDZSÚSZ

Tóth Andi kiakasztotta a rajongóit: Akkor a pénz mégis jó belőle?

SZTÁRDZSÚSZ

„Anyukámmal sem használnék egy fürdőszobát” – A Kőgazdag Fiatalok sztárjával nehéz együtt élni

SZTÁRDZSÚSZ

Janicsák Veca meglepő titkot árult el: "elvesztette az intimitását"

SZTÁRDZSÚSZ

A gyerekek élete is felfordult, így küzd a rák ellen Katalin hercegné

SZTÁRDZSÚSZ

"Újjászületés" - Ezt művelték a levegőben Vajna Timi testével - Fotó

SZTÁRDZSÚSZ

Újabb RTL-es műsor titkos szereplőlistája szivárgott ki

SZTÁRDZSÚSZ

Forró naciban villantott Lil G, a rajongói kiakadtak