SHOWBIZ

Saját könyve szívatja meg Damut?

Damu Roland talán azt hitte, hogy hamarosan megjelenő könyvével egyenesbe kerülhet botrányos, börtönnel tarkított élete. Nagyot tévedett?
  • Szerző: Buster

Damu Roland könyvet írt, ami önmagában már nem bír komolyabb hírértékkel, hiszen a Blikk naponta közöl belőle részleteket. Ugyanakkor megeshet, hogy Damu a saját kardjába dől, hiszen ha az elképesztő részletességgel lejegyzett Vajna Timihez köthető szexjelenetek érintettje zokon veszi a sorokat, perre mehet és a könyv akár a zúzdában is végezheti.

„Bőven indulhat per a könyv megjelenése előtt is, ha megjelentetett részletekben szereplő személy, vagy személyek pontosan beazonosíthatóak és a sorok sértik a magánélethez fűződő jogait. válaszolta kérdésünkre egy ismert ügyvéd.

A dolog még akkor is perképes, ha esetleg a leírtak fedik a valóságot. Ráadásul, ahogy olvastam, Vajna Tímea jogai igen vaskosan sérültek.

A történet ugyanakkor több szálon is futtatható, hiszen nemcsak maga a szerző, de a kiadó és az előzetest megjelentető lap is perelhető. A megítélhető összeg a jogsértés súlyosságától függ, de masszív jogsérelem esetén akár 4-5 millió forint is lehet. Szélsőséges esetben pedig, ha a sértett félnek bizonyíthatóan anyagi természetű kára is származik a jogsértés nyomán, annak megtérítésére is kötelezhető a vétkes. Ez esetben pedig a kártérítési összeg határa gyakorlatilag végtelen" - mondta el kérdésünkre Dr. Mester Csaba, aki azt sem tartja kizártnak, hogy a könyvet megjelenése után nemsokkal már le is szedethetik a polcokról.

„A személyiségi jog terén rendelkezésre állnak olyan eszközök, melyek lehetővé teszik a jogsértéstől való eltiltást, ami akár azt is eredményezheti, hogy a forgalomba került könyveket visszarendelik és csak azokat csak változtatások után engedik ki újra a boltokba”- fűzte hozzá a jogi szakember.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?