SHOWBIZ

Jancsó Nyika: marha jó buli volt A Pál utcai fiúk forgatása

Május 7-én 21 órától tűzi műsorára az M5 magyar filmeket felvonultató sorozata az 1969-ben bemutatott A Pál utcai fiúk című Fábri-film digitálisan felújított változatát. Ennek apropóján volt a hétfő esti Librettó egyik vendége Jancsó Nyika operatőr, aki gyerekszereplőként élte át a film forgatását
  • Szerző: Ripost

Az M5 csatorna pénteken 21 órától tűzi műsorára Fábri Zoltán filmjét digitálisan felújított változatban – ennek apropóján látogatott hétfőn a Librettó stúdiójába Jancsó Nyika operatőr és Dudás Viktor filmszakértő.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Bár Molnár Ferenc 1907-ben megjelent ifjúsági regényét már többször megfilmesítették, mégis az 1969-ben bemutatott Fábri-féle feldolgozás számít az etalonnak. A forgatás 1968-ban zajlott angol fiatalok főszereplésével, akiket egy londoni színészképző iskolából válogattak ki. Jancsó Nyika operatőr szintén gyerekszereplőként látható a filmben.

„Május-júniusban zajlott a forgatás, ami elég hosszúnak mondható, de marha jó buli volt. Az összezártságban nagyon jó barátságok alakultak ki köztünk és az Angliából érkezett 14-15 év körüli fiúkkal” – mesélte Jancsó Nyika a Librettóban. Az operatőr hozzátette: később tanárként is megismerhette A Pál utcai fiúkat rendező Fábri Zoltánt, hiszen osztályfőnöke volt a Színház- és Filmművészeti Főiskolán.

„A megfilmesítési jogokkal Bohém Endre amerikai co-producer rendelkezett, aki küldetésének tekintette, hogy valamilyen együttműködés formájában, olyan hollywoodi filmet hozzon létre, ami a vasfüggönyön túl készült. A Pál utcai fiúk volt ez első ilyen munkája. Sok vita is volt Bohém Endre és Fábri Zoltán között a forgatáson, mert előbbi szerette volna hollywoodiasítani a történetet, főként a végét” – magyarázta Dudás Viktor filmszakértő. Fábri Zoltán ragaszkodott a történet eredeti végéhez, amelyben meghal Nemecsek Ernő.

A beszélgetés ide kattintva nézhető vissza!

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?