SHOWBIZ

Nem akarják bárányhimlősen látni a gyerekeiket a magyar sztáranyukák

Szeptembertől a kötelező védőoltások közé kerül a bárányhimlő elleni vakcina, amit ingyenesen kapnak meg a gyerekek. Az oltást 13 és 16 hónapos kor között kell beadatniuk a szülőknek, két éves kor alatt. A magyar sztármamák örülnek az új intézkedésnek.
  • Szerző: Ripost

A bárányhimlő egy gyakori, fertőző betegség, amelyen az emberek nagy része gyermekkorában átesik. A betegség azonban súlyos szövődményeket okozhat, ami ritka esetekben halálhoz vezet.

A védőoltással biztosítani lehet azt, hogy a fent említett eseteket elkerülhessék, ám ehhez megfelelő átoltottságra van szükség országszerte. Ezt az idén szeptembertől bevezetett kötelezővé tétellel érhetik el. 

A jellegzetes himlős, hólyagos pattanások, valamint azok megjelenése alapján a diagnózis egyértelmű. Ellenkező esetben a védettség tisztázására varicella-antigén kimutatásával a vérből eldönthető, hogy a szervezetben lezajlott-e a fertőzés. 14-24 napig tarthat és súlyos szövődménye lehet a vírusos tüdőgyulladás, bakteriális fertőzés. Összeállításunkban ismert sztáranyukák mondták el a bárányhimlővel kapcsolatos tapasztalataikat. 

Horváth Éva: A bárányhimlő elleni oltást adatom be először

Az édesanya egy Budapest melletti faluban él családjával, ahol most felütötte a fejét a bárányhimlő-járvány. Éppen ezért Éva nem tétlenkedik, a napokban konzultál a gyermekorvossal és beoltatja a 23 hónapos Kristófot.

„Én minden ellen beoltatom a kisfiamat, és bár most a hepatitis elleni oltást terveztem, a falunkban beütő járvány miatt inkább a bárányhimlő ellenit kapja először” – mondta el %%-nak Éva.

Mádai Vivien: A szenvedéstől meg akartam kímélni Zénót

A Mokka műsorvezetője gyermekként átesett a bárányhimlőn, és nem kívánja ezt a kisfiának is.

„Beadattam Zénónak ezt az oltást, akkor, amikor még nem is volt kötelező. A megelőzés pártján állok, hiszen a szövődmények szörnyű következményekkel járhatnak. Emlékszem, amikor én is bárányhimlős voltam, borzasztóan rosszul éreztem magamat. A teljes testemet beborították a kiütések. Ettől a szenvedéstől mindenképpen meg akartam kímélni Zénót” – mondta el a %%-nak Vivien.

Fresh Viki: Egyik gyereknek sem jó, ha lázasan fekszik otthon

Viki kisfia minden lehetséges oltást megkapott, hiszen az anyuka a saját példáján tanulta meg, milyen az, amikor kellemetlen és fájó egy betegség.

„Még kicsi voltam, és bár nem emlékszem tisztán, milyen volt a bárányhimlő, de arra igen, hogy régebben mennyire gyermekcipőben járt az orvoslás. Akkoriban a gyerekorvosok azt mondták, hogy a bárányhimlős gyereket vigyék be az óvodába, hogy a többi gyerek is gyorsan áteshessen a betegségen. Hálásak lehetünk, hogy manapság annyira fejlett a gyógyászat, hogy lehetőség van bizonyos, súlyos szövődményekkel járó betegségek megelőzésére. Egyik gyereknek sem jó, ha lázasan, a testét beborító kiütésekkel fekszik otthon…” – fogalmazott a %%-nak énekesnő.

Felnőttkorban még nagyobb a veszély

A külföldi és a magyar sztárvilágban is akadnak olyanok, akik felnőttként kapták el a betegséget. Angelina Jolie 2014-ben lett beteg, ezért még filmje premierjére sem tudott elmenni. Kótai Mihály bokszoló 2008-ban lett bárányhimlős, ezzel akaratlanul is komoly veszélybe sodorva öt hónapos lányát. Az asszony el is költözött a betegség idejére az otthonukból, így a kis Rozi szerencsésen megúszta a megbetegedést.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?