SHOWBIZ

Nagy meglepetéssel készül az MTVA, örülhetnek a nézők

A Háry János kalandjai címû rajzfilmet a legmodernebb technológiával szkennelték újra, hogy növeljék az élményt.
  • Szerző: ripost

A Háry János kalandjai című rajzfilmet az MMA és az NKA közös támogatásával, a legmodernebb technológiával szkennelték újra!

Az 1983-ban bemutatott rajzfilmet az MTVA műhelyében restaurálták, így a film most már UHD-felbontásban is elérhető. Ez azt jelenti, hogy az eredmény árnyaltabb és sokkal részletgazdagabb megjelenítés, XXI. századi látvány.

A különbség szembeötlő, mindenképpen érdemes tehát megnézni az M3 műsorán, neten 2019. augusztus 10-től.

Háry Jánost alakját, Garay János elbeszélő költeménye alapján írt daljátékával Kodály Zoltán egy csapásra ismertté és népszerűvé tette, a magyar kultúra napjainkig élő, szerves részévé vált.

Kalandjai mesébe illően valószínűtlenek és éppen ezért rendkívül szórakoztatóak kicsik és nagyok számára egyaránt. Történetének ezen feldolgozása a XX. századhoz illő, az akkor újnak számító formanyelvet felhasználó újramesélése volt Jankovics Marcell animációs rendező és Richly Zsolt rendező és figuratervező a Pannónia Filmstúdióban gyártott animációs filmje.

Az 1983-ban készült egész estés alkotás zenéjét Kodály daljátékának felhasználásával Ferencsik János világhírű karmester komponálta.

Hatalmas munka volt a több mint egy órás film létrehozása, negyven rajzoló körülbelül hatvanezer képének felhasználásával készült el.

Hangjukat a kor népszerű színművészei – többek között Szabó Gyula, Balázs Péter, Császár Angéla és Haumann Péter – kölcsönözték a figuráknak, így a szinkron ma is külön élményt nyújt a nézők számára, akik augusztus 10-től 4K felbontásban tekintik meg a filmet a www.m3.hu oldalon.