SHOWBIZ

Óriási meglepetés: Magyarországra jön a legnépszerűbb James Bond

Az idén ötvenéves James Bond-remekmű, az Őfelsége titkosszolgálatában gálavetítésére, klasszikus közönségtalálkozóra és a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál Életműdíját átvenni érkezik Miskolca a 80 esztendős George Lazenby.
  • Szerző: ripost

George Lazenby Magyarországra, pontosabban Miskolcra érkezik szeptember 20-án, ahol nyilvános mesterkurzust tart a CineFesten. A színész ott lesz ugyanakkor az idén ötvenéves James Bond-remekmű, az Őfelsége titkosszolgálatában gálavetítésén is, majd egy klasszikus közönségtalálkozón átveszi a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál Életműdíját.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A színész 1939-ben született az ausztráliai Goulburnben. Miután fiatalon Londonba ment, kétszer nagyon meglepte a világot. Először: ő volt, aki az ismeretlenségből előlépve, a hivatalos James Bond filmek világában váltotta a szerepben Sean Connery-t. A második alkalom pedig az volt, amikor az Őfelsége titkosszolgálatában című, Peter Hunt rendezte darab 1969-es premierje előtt közölte: hiába kapott összesen hét filmre szerződést, nem játssza el többet őfelsége titkos ügynökét.

Fotó: Copyright by Azabra

Egyszeri James Bondként, George Lazenby az alakításával hozzájárult az Őfelsége titkosszolgálatában kultikus filmtörténeti státuszához: nem mellékesen az idén ünnepeljük a mű ötvenedik évfordulóját, és Mr. Lazenby nyolcvanadik születésnapját.

James Bondot, illetve a nemzetközi sztárlétet maga mögött hagyva George Lazenby inkább az európai filmművészetet választotta: 1971-ben leforgatta Cy Endfield rendezővel az Universal Soldier című művet, melyet egyben forgatókönyvíróként is jegyez. Ezt követte az 1972-ben bemutatott, ma már szintén klasszikus, Aldo Lado rendezte Ki látta őt meghalni?

Fotó: [email protected] Danjaq S.A. & United_Artists_Corporation

Egy évvel később Hongkong-ban, Bruce Lee és Raymond Chow producer invitálására leszerződött három filmre a híres Golden Harvest stúdióval, Lee-vel tervezett közös filmjük azonban a harcművész-színész váratlan halála miatt nem valósulhatott meg. Három filmet így is lefogatott Ázsia álomgyárában, ezek közül a legsikeresebb a The Man From Hong Kong volt 1975-ben. Miután Ausztráliában is dolgozott, a hetvenes évek végén Hollywoodba költözött, ahol olyan rendezőkkel dolgozott együtt, mint Peter Bogdanovich és John Landis.

Arról, hogyan lett egy ausztrál autószerelőből a világ egyik legfontosabb moziikonjának, James Bondnak sokak szerint leghitelesebb megformálója, 2017-ben a Hulu gyártásában, Josh Greenbaum író-rendező készített dramatizált dokumentumfilmet Becoming Bond címmel, mely a SXSW filmfesztiválon, több elismerés között, megkapta a közönségdíjat.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?