SHOWBIZ

Gyűlölethadsereg szerveződik Vajna Tímea ellen

A pszichológia jól ismeri azt a bálványteremtő tömeghisztériát, amit Damu Roland vált ki saját Facebook oldalán egy-egy posztjával. A szakember szerint a színészt támogató nők torz módon észlelik a valóságot.
  • Szerző: Buster

Mint ahogy azt a megírta Damu Rolandot valósággal fanatizálják női rajongói. Egy-egy bejegyzése alá százával érkeznek az őt támogató, illetve Vajna Tímeát sértegető bejegyzések, néhány nap alatt pedig ugrásszerűen megnőtt oldalán a női követők száma.

De miért?  Mi vezeti a nőket arra, hogy szinte már kommenthadsereggé szerveződjenek egy olyan férfi oldalán, aki a jogerős bírói döntés ellenére is, könyvben szajkózza saját, vélt igazát egy méltatlan esetről, amelynek végkifejleteként éveket töltött a rácsok mögött?

Bálványozzák

Erről a torzult kollektív bálványozásról Makai Gábor klinikai szakpszichológust kérdeztük.

Damu Roland a jelek szerint valamiféle ikonná, bálvánnyá vált követői körében. Idealizált alak lett, akit olyan tulajdonságokkal ruháztak fel, melyek csak a tömegfantáziában léteznek. Belekerültek egy mókuskerékbe és állandóan fenntartják a nagy közös képzetet. Az emberi elme képes adaktív, vagyis nem megfelelő módon feldolgozni a kapott információkat. Torz módon észlelni a valóságot úgy, hogy ha az alanyok valamiről kapnak negatív és pozitív információt is, akkor szűrnek és bagatellizálják a negatívat és csak a pozitívat fogadják be.

Ennek következtében elhiszik, hogy bálványuk tárgyát ártatlanul hurcolták meg.

Szélsőségesen empatizálják - esetünkben - Damu Rolandot" - mondja a szakember, aki szerint a színész érzelmileg jócskán profitál a támogatók hadából.

Győz az esztelenség

„Neki ez azért hasznos, mert újjáépíteni a megtépázott önbecsülését és segítenek neki abban, hogy önmagát felmentse. A tömegek együtt lélegeznek vele, létrejön egy kohézió, ami háttérbe szorítja a racionalitást. Így képes egyfajta közellenséget teremteni az áldozatból, vagyis Vajna Tímeából- fűzi hozzá Makai.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?