Létrehozva: 2017.05.11.

Fiatal magyar alkotók keltik életre Hollywood atyját

A világon elõször készült mozi a magyar származású filmmogulról, Adolf Zukorról - A 25 DOLLÁR címû rövidfilm Cannes-ban debütál.

A világon elsőként fiatal magyar alkotók készítettek filmet a Paramount filmstúdió alapítójáról, a magyar származású Adolph Zukorról. A 25 DOLLÁR című rövidfilm a 70. cannes-i filmfesztiválon (május 17-28.) debütál a szakma előtt. Az egyedi megközelítésű mozit Cannes mellett a legjelentősebb nemzetközi filmfesztiválokon is bemutatják. A 25 DOLLÁR című alkotással újabb magyar rövidfilm készül meghódítani a világot.

A fiatal filmesek egy legenda születésének jubileumát is szeretnék előkészíteni, ugyanis jövőre lesz 130 esztendeje, hogy Adolph Zukor, a filmipar megálmodója, a Borsod megyei Ricséről 1888-ban kivándorolt Amerikába.

Először készült film az egyik legnagyobb filmvállalat, az idén 105 éves Paramount Pictures magyar származású alapítójáról, Adolph Zukorról. A 25 DOLLÁR produkciója előtt nem forgattak még a filmmogulról, pedig valójában neki köszönhetjük a hosszúfilmek térhódítását. A 25 DOLLÁR Jimy J. Hollywood rendező, Csősz Boglárka színművész-producer, Mayer Zoltán többszörös Aranyszem-díjas operatőr és Borbás Edina forgatókönyvíró különleges, hiánypótló és világszínvonalú alkotása a 70. cannes-i filmfesztiválon debütál a szakma előtt, az úgynevezett „Short Film Corner” szekcióban. A következő hónapokban a film szinte minden neves nemzetközi fesztiválon bemutatkozik majd: Amerikában a Palm Spring-i filmes seregszemlén, Japánban a tokyoi ShortShort fesztiválon és Kanadában a Calgary filmfesztiválon is. A magyarországi premierre ősszel kerülhet sor.

A 25 DOLLÁR producere, a filmben színészi szerepet is vállaló Csősz Boglárka úgy fogalmazott: „egy legendát ébresztettünk fel. A film annak a sikertörténetnek a szimbóluma, ahogyan egy árva fiú a kabátjába varrt teljes vagyonával, 25 dollárral Amerikába érkezve képes lépésről lépésre életre kelteni a korábban még elképzelhetetlennek tartott egész estés film intézményét. A mai napig egyetemeken tanítják azt az üzleti modellt, amellyel megteremtette Hollywood jól működő gépezetét.”

Az Apám beájulna és a Szép Magyarország című magyar mozikból is ismert színművésznő szerint a film nem cukormázas tündérmese, az alkotók a nehezebbik útját választották a tiszteletadásnak.

„A döntések, a konfliktusok vagy éppen a siker pillanatai mindvégig a filmben szereplő szoba falán túl zajlanak. Jimy J. Hollywood, a szintén Borsodból származó rendező egyedi és drámai oldalról kívánta megközelíteni a témát: a szomszéd oldaláról” 

– mondta a film producere.

A főszereplőt, az olasz Paolot játszó szomszéd (Adorjáni Bálint, a Radnóti Színház színésze) a hallgatózás rabjává válik. Saját életén túlnő a falon túli világ figyelése, míg ő maga lassan elsorvad. A romantikus képi világ mögött meghúzódó dráma többrétegű, és talán első nézésre nem is lehet minden rétegét érzékelni.

A rendező, Jimy J. Hollywood évek óta szerette volna filmre vinni Adolph Zukor történetét:

„Sohasem értettem, hogy a filmipar egyik legnagyobb alakjáról eddig miért nem született film, az élete ugyanis hihetetlenül inspiráló. Úgy érzem, ezzel a filmmel megtaláltam azt az irányt, amely nem ál-dokumentumfilm, hanem valódi dráma. Egy teljesen más nézőpontból közelítjük meg a történetet, amely igazán különlegessé teszi ezt az amúgy sem mindennapi sztorit. Ez az alkotás egyértelműen arra hivatott, hogy Magyarországon és világszerte egyaránt ráirányítsa a figyelmet a magyar származású film mogulra. Bármilyen nagyra is nőtt a Paramount Pictures, és bármilyen komoly alapokat is tett le a hollywoodi filmiparban Adolf Zukor, a Ricséről elindult világfi emlékét őrizni kell, és példáját megosztani a fiatal generációkkal. Bízunk benne, hogy a 25 DOLLÁR puszta léte alkalmat kínál arra, hogy minél több fórumon beszélhessünk Adolph Zukorról és üzenetéről a mai modern filmvilág számára”- emelte ki a rendező.

A rövidfilmet 2016-ban rekordidő alatt forgatták le Hódmezővásárhelyen: a stáb négy héten át feszített tempóban dolgozott, hogy a Csongrád megyei gyártelepre varázsolja az 1920-as évek Hollywoodját. A filmipar merész megálmodójának emléket állító mozi stábjához olyan művészek csatlakoztak, mint Grósz Arthur Valentin zeneszerző, Ubrankovics Júlia színművésznő, Mikó István és Epres Attila színművészek. A hang utómunkákban pedig – ami a film dramaturgiailag legsúlyozottabb pontja – Kiss Dániel hangmérnök és az amerikai VOXX hangstúdió működtek közre.

A forgatáson és az utómunkában dolgozó nagy múltú művészek és tehetséges alkotók egyaránt a film szerelmesei, elkötelezettek annak sokrétű mondanivalója iránt, és mindez egyben teszi azt valódi közönségsikerré. A kritikusok - akik már zárt vetítésen láthatták a rövidfilmet - úgy vélik méltó alkotás született Adolph Zukor példa értékű életútjának kezdeti szakaszáról, mely igazi motiváló erőként szolgálhat a fiatal generáció számára.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Vasúti átjáróban próbált előzni a BMW-s, a sorompóval együtt saját magát is elintézte - videó

origo.hu

Meghallgatta tanúként Varga Juditot az ügyészség

borsonline.hu

"Szerintem kritikán aluli" - óriási balhé robbant ki Balázsék műsora miatt

vg.hu

Áll a bál a Telexnél: távozások jöhetnek

ripost.hu

Váratlan fordulat: Harry ülhet a trónra a nagybeteg Katalin miatt

hirtv.hu

A Frizbi interjú után Magyar Péter bejegyzést tett közzé + videó

origo.hu

A TV2 sztárját nem akarta beengedni a lakásba a férje

mindmegette.hu

Szabad-e locsolni? 5 szívderítő locsolóvers húsvétra

ripost.hu

Elszólta magát Iszak Eszter? Csutiék hármasban érkeztek!

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Minden nap szenvedés, gyógyíthatatlan beteg a gyönyörű színésznő

ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

SHOWBIZ

Béres Anett: „Soha többé nem ugrom le sehonnan életemben”

SHOWBIZ

Schmuck Andor dalra fakadt: "A fülekben kevesebb kárt teszek, mint pár mai előadó"

SHOWBIZ

Válása miatt kapott hideget-meleget Szabó Ádám felesége

SHOWBIZ

Íme a magyar Elvis Presley: „Nem vagyok imitátor, én énekes vagyok”

SHOWBIZ

Ez ám a megtiszteltetés: Bangó Margit közös dalra hívta Curtist

SHOWBIZ

Nagy bejelentést tett Ördög Nóra – aztán jött a hideg zuhany

SHOWBIZ

Exei ajándékával költözött a férjéhez a TV2 sztárja

SHOWBIZ

Elárulta a Next Top Model Hungary zsűritagja, kiből lesz sikeres modell