SHOWBIZ

Charlie végre életműdíjat kapott: A feleségem és az édesanyám nélkül nem lehetnék itt!

A hagyományos, nyári időpont helyett január 23-án, a Duna TV kétórás showműsorában adták át ötödik alkalommal a Petőfi Zenei Díjakat. A Petőfi Rádió és az M2 Petőfi TV névadóját, Petőfi Sándort formázó szobrokat 12 kategóriában kapták a hazai könnyűzene legjobbjai.
  • Szerző: ripost

Szombat este, egy fergeteges showműsor keretein belül osztottá ki ötödszörre a Petőfi Zenei Díjakat. Az elismeréseket a Petőfi Rádió 2019. és 2020. március 1. között legtöbbet játszott száz dala alapján választották ki, a győztesek személyéről a közönség szavazott.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Charlie életműdíjat kapott

A Liszt Ferenc-díjas énekes, zenész, dalszerző több mint ötven éve meghatározó alakja a magyar zenei életnek. Charlie trombitán és kongán is játszik, a hangját pedig minden generáció ismeri és imádja. „Nekem ez nagy meglepetés és megtiszteltetés. 1964 óta muzsikálok, nagyon szépen köszönöm a díjat! És azoknak a zenészkollégáknak is, akikkel együtt dolgozom a kezdetek óta. Ha Isten is megsegít, dolgozunk tovább! Anyukámnak és feleségemnek, akik már nem lehetnek itt, külön köszönöm, nekik köszönhetem, hogy itt lehetek veletek!” – monda el a műsorban Charlie.

Bagossy Brothers Company

Idén három kategóriában – az év zenekara, az év férfi előadója és az év videoklipje – vehetett át díjat a Bagossy Brothers Company. Az alternatív rockzenekar 2013 májusában alakult Gyergyószentmiklóson. Az erdélyi fiúk hamar népszerűvé váltak Magyarországon, és egyéb határon túli településeken.

Rúzsa Magdi

Az énekesnő az év női előadója díjat vehette át, immár harmadik alkalommal: 2016-ban és 2019-ben is megkapta az elismerést, 2018-ban pedig az év videoklipje lett a Mosd fehérre című produkciója. A díj átvételekor Magdi megemlékezett az elmúlt hónapokban elhunyt pályatársairól, és kifejezte abbéli reményét, hogy az idei év könnyebb lesz.

Demjén Ferenc

Az év akusztikus koncertje elismerést vehette át a Kossuth-díjas művész, igaz, csak képletesen: Demjén a műsorban telefonon elárulta, hogy a koronavírus miatt a világtól elzárva él vidéken, de megköszönte a nézők szavazatait, és bízik benne, hogy hamarosan újra színpadra állhat.

Rácz Gergő és Orsovai Reni

A Dal 2020 győztesei, Rácz Gergő és Orsovai Reni is elismerésben részesültek: a nézők szavazatai alapján a Mostantól című slágerük lett az év dala. Ez nem is meglepő, hiszen a dalt több mint 31 millióan látták egy év alatt a Youtube-on.

Tortuga

Szintén A Dal 2020-ban vált országosan ismertté a Tortuga zenekar, akik az év felfedezettje díjat vehették át. A négy nyíregyházi fiú gyorsan tör felfelé: a zenekarukat 2018-ban alapították. Dallamos, magyar nyelvű rockot játszanak, amelyek a tagok személyiségét, gondolatait tükrözik.

Molnár Tamás

Az év dalszövegírójának járó díjat Tomaj Balázs, az MVM ügyfél vezérigazgató-helyettese adta át Molnár Tamásnak, aki már A Dal 2020-ban is örülhetett, hiszen ott is ő nyerte a legjobb szövegírói különdíjat.

A Petőfi Zenei Díjon a kiemelkedő hangszeres tehetségeket is jutalmazták: az év gitárosa Madarász Gábor, az év ütőhangszerese Bánfalvi Sándor, az év billentyűse pedig Lepés Gábor lett.

Megemlékeztek Benkő Lászlóról és Mihály Tamásról

Az este során a múlt évben elhunyt nagy művészekről sem feledkeztek meg. A Random Trip Schoblocher Barbarával, Molnár Tamással, Vitáris Ivánna és Tanka Balázzsal egy Omega klasszikusokból álló produkcióval tisztelgett a közelmúltban elhunyt Benkő László és Mihály Tamás életműve előtt.

Balázs Fecóra is gondoltak

A tavaly novemberben, tragikus hirtelenséggel elhunyt Balázs Fecóról is megemlékeztek. Tóth Vera és a Budapest Bárral együtt a Kossuth-díjas zenész egyik legnépszerűbb dalát, a Maradj velem című slágert adta elő.

Legendás trió állt egy színpadon

Az V. Petőfi Zenei Díj igazi rocklegendákat is üdvözölhetett a színpadán: Charlie, Pataky Attila és Frenreisz Károly a Várj, míg felkel majd a nap című slágerrel varázsolt emelkedett hangulatot a showműsorba.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?