SHOWBIZ

Bosszút állnak Gesztin amerikai zenészek? Magyarok jelentik fel?

Geszti Péter lesz a magyar áldozata az amerikaiakkal vívott plágiumháborúnak? Ráadásul magyarok jelentik fel?
címkék:

„Csak nekem ugrott be Snoop Dogg száma?" – kérdezte egy kommentelő a a You tube-on ahová Geszti  még június 16-án töltötte fel a Van még című legújabb dalát, amelyet Tóth Gabival és az Irie Maffia együttesből ismert rapperrel, Busa Pistával  ad elő. Mindezt a Blikk újságírói vették észre.

Fülbeötlő hasonlóság!

Az idézett kommentelőn kívül még többen is felhívják a figyelmet a két szerzemény hasonlóságára, amely a Blikk szerint még egy átlagember számára is valóban szembe-, azaz fülbeötlő.

A Van még című dal szerzői jogait még novemberben jelentették be Gesztiék - nyilatkozott a Blikknek Tóth Péter Benjámin, az Artisjus szerzői jogvédő iroda szóvivője, de arra nem kívánt reagálni, hogy az Artisjus vájt fülű szakemberei hallják-e a hasonlóságot. – Ez a fajta véleményezés nem a mi hatáskörünk.
Geszti Péter azt kérte,hogy az újságírók forduljanak a zeneszerzőhöz, Erdélyi Péterhez.
– Ez a dal sem harmóniájában, sem tempójában, sem hangnemében, sem dallamában nem hasonlít ez említett számra. Egy dologban hasonlít, a hangulatában, és ennél nagyobb baj sose legyen – válaszolta a szerző.

Kinek mihez van köze?

Snoop Dogg külföldi lemezkiadójának magyar képviseleténél, a Warner-Magneoton kiadónál is érdeklődtek az ügyben.

– Annak az eldöntése, hogy ez a két felvétel hasonlít-e egymásra, nem hangfelvételi, hanem szerzői kérdés, és ilyen szempontból nincs közünk hozzá. Nem vagyok jogosult arra, hogy megfogalmazzak bárminemű szakértői véleményt – válaszolta  Pásztor László  a Warner-Magneoton lemezkiadó tanácsadója.

Bosszúhadjárat?

De sokak szerint ennél többről lehet szó, méghozzá amerikai zenészek bosszújáról. Mint ismeretes  nemrégiben Kanya West használta fel engedély nélkül az Omega Gyöngyhajú lányának egyik részletét, amiért végül sok milliót kellett fizetnie. A feltételezések szerint ez az ügy áll a Geszti-féle dal kikezdésének hátterében. Bosszúhadjárat veszi kezdetét plágiumgyanúsnak mondható magyar dalok esetében. Van belőle jó néhány...


A Blikk kigyűjtötte a Geszti dalokat

 

Eddig feltüntette az eredeti szerzőt

Geszti már sokszor írt magyar szöveget külföldi slágerek dallamára, de az eredeti szerzőket mindig feltüntette. A Jazz+Az-időszakban a When I Was A Sperm című Master Well-slágerből csinálta meg a Mit tehet a sejt? című dalt. Tíz éve a René Duperé dallamára Oláh Ibolyának írt Magyarország is nagy siker lett, majd jött Geszti új formációja, a Gringó Sztár, amely a Jack Radics-féle Don’t Matterből megcsinálta Az élet szeret című dalt, Raul Paz örökzöldjéből megszületett a Fogy a Hold, de a Sting-féle Englishman In New York is átalakult a Hungarian In Europe című feldolgozásban.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?