Létrehozva: 2019.05.28.

Rost Andrea - 30 éve az operaszínpadokon

Rost Andrea, az utóbbi évtizedek egyik legjelentõsebb szopránénekese, akinek különleges színû, minden regiszterben kiegyenlítetten szóló hangját a világ legrangosabb operaházaiban és koncerttermeiben hallhatta a közönség. A mûvésznõ ebben az évben ünnepli pályafutásának 30., a milánói Scala-beli debütálásának 25. évfordulóját.

A jeles évfordulók alkalmából 2019. december 22-én, a Budapest Kongresszusi Központban ad koncertet, ahol az elmúlt három évtized nagy szerepeiből hallhatunk válogatást, Gildától Toscáig. Az eseten a Miskolci Nemzeti Színház Zenekara kíséri, vezényel Káli Gábor, közreműködik Sándor Csaba operaénekes.

A Zeneakadémián Bende Zsolt növendéke volt. 1989-ben indult karrierje, amikor még főiskolásként elénekelte Júlia szerepét Gounod Rómeó és Júlia című operájában, a Magyar Állami Operaházban. Ugyanebben az évben első helyezést ért el az Európában legrangosabbként jegyzett Mirjam Helin Nemzetközi Énekversenyen. 1991-ben a Wiener Staatsoper magánénekese lett, ahol az összes fontos szerepében megismerhették. 1994-ben hívta meg Riccardo Muti a milánói Scalába, a Rigoletto bemutatójára. Gilda szerepében olyan átütő nemzetközi sikert aratott, hogy a Scala visszatérő vendége lett.

Három évtizedes ragyogó pályafutása során fellépett a világ szinte valamennyi jelentős operaszínpadán, beleértve a New York-i Metropolitant, a párizsi Opéra Bastille-t, a londoni Királyi Operát, a chicagói Lyric Operát, a madridi Teatro Realt, a Sao Pauló-i, a San Franciscó-i és Los Angeles-i Operát, a washingtoni Nemzeti Operát. Ünnepelték a Salzburgi Ünnepi Játékokon és a leghíresebb koncerttermekben (a londoni Wigmore Hallban, a tokiói Suntory Hallban, a zürichi Tonhalléban, a New York-i Carnegie Hallban) is. Dolgozott Sir George Soltival, Nikolaus Harnoncourt-ral, Claudio Abbadóval, Riccardo Mutival, partnere volt Plácido Domingónak, Roberto Alagnának, Renato Brusonnak, Leo Nuccinak – néhány nevet említve a legnagyobbak közül. Repertoárja felöleli a legjelentősebb Mozart-, Donizetti-, Verdi-, Puccini- és Gounod-szopránszerepeket, de kiválóan énekel Richard Straussot és Bartókot is.

Rost Andrea személyében az első olyan magyar operaénekes három évtizedes pályafutásának lehettünk tanúi, aki az elsők között vált világhírűvé úgy, hogy nem költözött el Magyarországról. Olyan tehetség, felkészültség és igényesség határozza meg énekesi habitusát, amelynek birtokában merhetett művészként is világpolgár lenni, miközben magyar állampolgár maradt.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Óriási orosz győzelem, megszégyenült az Egyesült Államok

origo.hu

Elképesztő fotók kerültek elő Szandi múltjából

borsonline.hu

„Az a kérdés, hogy ez szívedre vagy az eszedre hallgatsz” – Gyöngyi meghozta a végső döntést, Csabi azonnal könnyekben tört ki

vg.hu

Nem tetszenek Brüsszelnek a magyar autópályák: eljárás indul, de a kormány sem hagyja annyiban

metropol.hu

Szoboszlai edzője mindenkit átvert? Kiszivárgott Klopp titkos terve

hirtv.hu

Vadásznak a hadkötelesekre Kárpátalján + videó

origo.hu

Marics Peti félmilliót bukott egyetlen este

ripost.hu

Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

SZTÁR

90 milliós luxusautót vett Gáspár Laci

SZTÁR

Elképesztő fotók! Undorító, félelmetes állatokkal fotózták a TV2 sztárjait - galéria

SZTÁR

Anne Hathaway: Üzemanyagként tekintettem az alkoholra

SZTÁR

Szente Vajk: Magyarul vallok szerelmet

SZTÁR

Így van most a magyar együttes kórházba került sztárja

SZTÁR

Összeszorul a szív, így néz ki húsvét után Berki Krisztián sírja - fotó

SZTÁR

Zokogva omlott össze a Next Top Model Hungary versenyzője

SZTÁR

Hoppá! Összejött az Exatlon két sztárja?