Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK
Létrehozva: 2019.12.01.

Ma lenne 70 éves a földkerekség legnagyobb drogbárója

Akár napi másfél millió dollárt is képes volt „megkeresni” egyetlen nap alatt a kolumbiai drogbáró...

Pablo Emilio Escobar Gaviria, vagy ahogyan a világ megismerte, Pablo Escobar 1949 december 1-én látta meg a napvilágot a kolumbiai Rionegro városában egy jómódú állattenyésztő és egy tanárnő hét gyermeke közül harmadikként.

Fotó: wikipedia

Paplo még kisfiú volt, amikor a család a folyamatos fegyveres összetűzések elől Envigadóba költözött, ahol édesanyja iskolát alapított, ő pedig hamarosan megismerkedett a marihuánával egy ifjúsági szervezetben és otthagyta az iskolát. Fiatal éveit az utcán töltötte és hamar komoly alvilági kapcsolatokra tett szert, majd fegyvereket szerzett és egyre nagyobb és nagyobb tiszteletet vívott ki magának a környéken.

Később belecsöppent a marihuána kereskedelembe, majd részt vett egy fegyveres rablásban is. Alig 20 évesen már autókat is lopott, azokat szétszerelte, majd alkatrészként eladta. Pablo ezután magasabb fokozatba kapcsolt. Bandájával jómódú embereket kezdtek elrabolni, akiket akkor is megöltek, ha történetesen megkapták értük a követelt váltságdíjat.

A 70-es években aztán megtalálta igazi „hivatását” a kokainkereskedelemben és gyakorlatilag felépítette a világ legnagyobb drogbirodalmát, amellyel iszonyatos tempóban dollármilliárdokat keresett.

A hatóságok – bár tisztában voltak a tevékenységével – gyakorlatilag tehetetlenek voltak vele szemben. Vesztegetéssel és gyilkosságokkal sikerült folyamatosan elkerülnie a felelősségre vonást. Ő lett Amerika és a világ legnagyobb „beszállítója”. Megesett, hogy egy átalakított Boeing géppel 10 tonna fehér port jutatott az országba.

1982-ben Escobar megválasztatta magát a kolumbiai kongresszus képviselőjének. A liberális párt képviselője volt, a tanácsüléseken érződött a népszerűsége, és Paisa Robin Hoodnak nevezték el. Amikor a neve nyíltan összefüggésbe került a drogkereskedéssel, kényszerítették, hogy lemondjon mandátumáról. Pénzügyi hatalma és összeköttetései révén azonban továbbra is nagy befolyása volt a politikára, és politikusok tucatjait tartotta markában megfelelő összegű kenőpénzek fejében. 1989-ben a Forbes magazin szerint Escobar 2,7 milliárd amerikai dolláros magánvagyonával a világ hetedik leggazdagabb embere volt, és a nemzetközi kokainpiac 80%-át ellenőrizte.

Fotó: wikipedia

Escobar ez évben meggyilkoltatta Luis Carlos Galán elnökjelöltet, aki megválasztása esetén totális drogellenes háborút ígért a kolumbiaiaknak. Azzal azonban nem számolt, hogy a végül megválasztott César Gaviria ugyanezt teszi majd. Embertelen harc vette kezdetét a hatóságok és a drogkirály hadserege között, ami mindkét részről komoly emberáldozatokkal járt.

Fotó: YouTube

Hosszas béketárgyalások után 1991-ben Escobar végül fegyverszünetet kötött a kormánnyal, és feladta magát a rendőrségen, miután az Egyesült Államokba való kiadatási törvényjavaslatot nem szavazta meg a parlament. „Börtönbüntetését” a saját maga által építtetett és luxus módon berendezett La Catedral börtönben, születési helyének, Envigadónak a közelében kezdte meg. Több botrány után a kormány állami börtönbe akarta áthelyezni, ekkor a szökés mellett döntött, amelyet sikeresen végre is hajtott.

16 hónappal a szökését követően, 1993. december 2-án, a 44. születésnapja utáni napon Escobart egy amerikai-kolumbiai elit alakulat lőtte agyon egy tűzharc során Medellínben.

 

 

 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Elszólta magát a megcsalásról a magyar sztárpár

life.hu

Hózáporra és fagyra is számíthatunk: ennyit kell még várni a nyárias időre

vg.hu

Kigyulladt az amerikai haditengerészet egyik hajója, amely a gázai mólóhoz szállított felszerelést

ripost.hu

Döbbenet: Netes koldusnak állt az RTL Klub sztárja

hirtv.hu

Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba! + videó

origo.hu

Tangás fürdőruhára vetkőzve ünnepelte születésnapját Szőke Zsuzsi

astronet.hu

Megrendülhet a biztosnak hitt alap: Jupiter-Uránusz együttállás, 2024. 04. 21.

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Visszatérnek a mínuszok, de ez még nem minden: mutatjuk, milyen időre készülj hétvégén

ripost.hu

50 hullócsillag ragyog az égen - erre a három csillagjegyre köszönt rá a szerelem

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

SZTÁR

90 milliós luxusautót vett Gáspár Laci

HŰHA

"Csak dolgozni ne kelljen..." – közel félmilliót keresett egy nap alatt Aurelio

HŰHA

„Hű, de taplón beszél” — új szerelme miatt féltik Berki Mazsit

HŰHA

Aurelio mégsem változott meg? Videóban őrjöng az interneten

SZTÁR

Szente Vajk: Magyarul vallok szerelmet

SZTÁR

Így van most a magyar együttes kórházba került sztárja

SZTÁR

Összeszorul a szív, így néz ki húsvét után Berki Krisztián sírja - fotó

SZTÁR

Zokogva omlott össze a Next Top Model Hungary versenyzője