SZTÁR

Kiderült Oszter Sándor tavának titka: bár egy bírósági döntés megsemmisítette, pompázik

Kalandos négy év – bírósági végzések, lakossági tiltakozás és ka­tasztrófavédelmi razzia – után végleges állapotába került a Kossuth-díjas színész villája melletti tó. Vannak, akik szerint Diósjenő ékköve lett, mások még mindig há­borognak a színész fényűzése miatt.
  • Szerző: Ripost

Nem kétséges, hogy ma már a béke szigete a diósjenői tó, amit Oszter Sándor a villája végében építtetett. A legtöbben csodájára járnak a mesébe illő környezetnek, de sokakat még ma is bosszant, hogy építkezésbe kezdett a Kossuth-díjas művész – írja a Bors.

Elterelte a patakot?

Oszter Sándor 2017-ben, egyik napról a másikra hordatta ki a földet a Börzsöny gyomrából, hogy egy több ezer köbméteres magántavat alakítson ki a villája közvetlen szomszédságában. A környéken lakók már a munkálatok kezdetekor heves tiltakozásba kezdtek, mert véleményük szerint a színész projektje súlyosan veszélyeztette és veszélyezteti a mai napig az alatta elterülő 27 hektáros híres Jenői-tavat. Oszter egy patak medrét terelte el ugyanis, hogy a tavát azzal táplálja, de ugyanerre a patakra a nagy tónak is égető szüksége van ahhoz, hogy friss vizet kapjon.

Az elmúlt években, az építkezéssel összefüggésben rengeteg probléma adódott: egy nagy esőzés után átszakadt a gát, a helyiek rendszeresen feljelentéseket írtak a hatóságokhoz, volt itt razzia, bírósági tárgyalások, határozatok… Ami bizonyos, hogy a diósjenői emberek alaposan meggyűlölték a mesterséges tavat, és a híres színész sem örvend közimádatnak. Van, aki a megalomániája miatt nem szereti – hatalmas villát épített előbb, aztán a nagy tavat –, van, aki szerint a háza veszélyben van Oszter tava miatt, mert szivárog belőle a víz, és kimossa a ház alapját, és van, aki egyszerűen csak irigy a művészre, amiért ilyen látványos jómódban él – fogalmaz a napilap.

A látványra nem lehet panasz

A vitákat, az ellenségeskedést és a jogi hercehurcákat azonban szép csendben túlélte a tó, ami ma már, nem kérdés, a környék egyik szemet gyönyörködtető képződménye.

oszter tava

Oszter hatalmas, minden sarkában bekamerázott villája mellett méltóságot sugározva ott díszeleg a tava. Az elmúlt évekhez képest sokat fejlődött a környezet, gondozott növények, szobor és kaspók díszítik a partot, most már van lépcsősor, ami a háztól a tóhoz vezet, és egy másik lépcső, amiről a tóba lehet ereszkedni. Csónak is ringatózik a vízen, amit feltételezhetően horgászathoz használ a tulajdonosa. Idilli kép, ami a mögötte álló történések fényében nyilván csillagászati összegbe került.

oszter tava

A Bors munkatársa megkereste Oszter Sándort is, akitől azt kérdezte, mit szól hozzá, hogy még mindig van­nak olyanok, akik háborognak a faluban.

Állítja: jogilag minden rendben van

„Bár 2018-ban valóban született egy bírósági döntés, melynek értelmében vissza kellett volna állítani a környezetben mindent az eredeti állapotra, de az egy téves megállapítás volt” – mondta a Bors megkeresésére Oszter Sándor.

oszter tava

„A másodfok feltárta az igazságot, és helyben hagyta az eredeti terveket, vagyis ma már senki sem vitathatja, hogy jogilag minden rendben van a tó körül” – folytatta a művész, majd hozzátette: „A világon mindenhol értik és tudják, hogy a vízgyűjtés nagyon fontos dolog, többek között azért, mert a megválto­zott klímában rengeteg erdő­tűz alakul ki. Szóval értetlenül állok az értetlenség előtt. Jó, szép és hasznos ez a tó, nem­csak nekem, de az egész kör­nyék számára.”

Bár a lap megkereste a vízügyi hatóságot is Oszter Sándor tava kapcsán, mint írják: lapzártáig nem kaptak választ a kérdéseikre.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?