Létrehozva: 2020.09.25.

Négy éven belül ötödik albumát jelenteti meg a magyar Djabe zenekar Angliában

A Djabe a magyarországi zenekarok közül egyedülálló módon négy éven belül már az ötödik lemezét jelenteti meg Angliában.

Ezúttal nem Djabe & Steve Hackett név alatt adja ki az albumot az egész világon ismert Cherry Red Records, hanem az előadó kizárólag a Djabe. Az album szeptember 25-étől lesz elérhető az egész világon, így természetesen Magyarországon is.

A fentiek nem jelentik azt, hogy a Genesis gitárosa, Phil Collins és Peter Gabriel egykori zenésztársa, Steve ne szerepelne a lemezen, hiszen az album koncepciója és a címadó dal szövege neki és feleségének köszönhető.

A Hackett-házaspárt és alkotó párost Égerházi Imre: Magyar mondák, legendák című festménye ihlette a The Magic Stag megírására. Ezzel el is indították egy határozott úton a Djabe zenei és kreatív arculatáért felelős alkotókat. Barabás Tamás és Égerházi Attila elhatározták, hogy a magyar népzenei kincs minél több elemét beépítik a címadó Csodaszarvas szerzeménybe, és törekednek a világzenei elemek felhasználására a többi kompozíció esetében is.

Fotó: Djabe

Az albumot pedig a 2003-ban nemzetközileg is nagyon sikeres Táncolnak a kazlak mintájára, Égerházi Imre festményeinek koncepciójára, az alkotások „megzenésítésére” építik. Az életmű alapos áttanulmányozása után teljes egyetértésben választották ki az albumban szereplő további festményeket, melyekhez az egyes szerzemények köthetők.

A lemez 11 kompozíciót tartalmaz, melyből 9 zenéjét Barabás Tamás szerezte, egyet pedig közösen Égerházi Attilával. Az album záró darabja, az Uncertain Time pedig Égerházi szerzeménye. Az alkotók között ott találjuk Pély Barnát is, aki a Down By The Lakeside szövegét jegyzi.

Égerházi Attila, a zenekar vezetője elmondta, hogy a felvételek ötvözik a progresszív rock, a jazz, a világzene és a magyar népzene elemeit. Külön izgalmas, hogy a brit rock történet egyik legnagyobb alakja, a Genesis egykori gitárosa találta ki a koncepciót és tisztelgett a magyar mondakincs előtt.

A Cherry Red Records a lemezt, az új felvételeiket kiadó, Esoteric Recordings labelen keresztül jelenteti meg ősszel. A kiadót a kifejezetten igényes fizikai kiadványok jellemzik. Az elegáns papírtokos, úgynevezett digipak csomagolásba a CD mellett bekerült egy DVD is, mely az album teljes anyagát tartalmazza nagyfelbontású (24 bit/96 kHz) surround és sztereó hangban, valamint a zenekar 2019-es világ körüli turnéján rögzített koncert videókat, egy 2020. áprilisi karantén videót és egy vadonatúj, Égerházi Imre festőművészről készített dokumentumfilmet is. A 32 oldalas kísérő füzetben megtalálhatóak a kompozíciókat ihlető festmények, és rengeteg érdekes információ és fotó az album keletkezésével kapcsolatban.

A londoni Cherry Red Records kiadó beharangozójában kitér arra, hogy a Djabe napjainkban a világ egyik legkiválóbb progresszív/jazz/világzenei fúziós zenekara. Magyarországon kívüli ismertségük és elismertségük többek között a legendás Genesis gitáros, Steve Hackett szereplésével létrejött közös albumoknak és koncerteknek is köszönhető. Hackett 17 éve dolgozik a Djabe zenekarral a stúdióban és színpadon egyaránt. Több mint 15 albumot jegyeznek közösen. Büszkék rá. hogy ebből öt náluk jelenhetett meg. Véleményük szerint ez a Djabe eddigi legjobb albuma.

Steve Hackett nem csupán a címadó kompozíció szövegét írta feleségével, Jo Hackettel karöltve, de narrátorként, valamint hét számában gitárosként is szerepel az albumon. A The Magic Stag további vendégszereplői között találjuk a Steve Hackett zenekarában játszó Rob Townsendet tenor szaxofonon, az azerbajdzsáni tar legnagyobb géniuszának tartott Malik Mansurovot. Régebbi Djabe tagok, mint Muck Ferenc szaxofon és Karvaly Tibor hegedű szintén szerepet kaptak. A zenekar két éve dolgozik Szabó Lászlóval, aki korábban Magyarország washingtoni nagykövete is volt, és aki az albumon szitáron és gitáron közreműködik a Power of Wings varázslatos hangulatában. A Djabe az albumot Budapesten november 29-én mutatja be, a Budapest Jazz Clubban este fél kilenctől. A koncerten az album hazai vendégművészei is közreműködnek majd. A világjárvány miatt a külföldi muzsikusok szerepeltetésére sajnos nincs lehetőség.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Zelenszkij őrült bejelentést tett, minden megváltozik

origo.hu

Meghallgatta tanúként Varga Juditot az ügyészség

borsonline.hu

„Szétmentünk, igen” – Koholák Alexa bevallotta: ezért szakított 26 évvel idősebb férjével

mandiner.hu

A társadalom jelentős része visszafejlődött azzá, ami a modernitás előtt volt

ripost.hu

Váratlan fordulat: Harry ülhet a trónra a nagybeteg Katalin miatt

origo.hu

A TV2 sztárját nem akarta beengedni a lakásba a férje

mindmegette.hu

Meglepő eredmény a húsvéti kalácsteszten: a Lidl és a Penny terméke is versenyzett

ripost.hu

Évek óta erre vártak: szuper hír jött Michael Schumacherről

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

„7 évvel az esküvő végre gyermekünk születhet, de a feleségem olyan kéréssel állt elő, hogy felmerült a válás”

ripost.hu

Komoly döntést hozott Schumacher családja, itt vannak a részletek

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

SZTÁR

Modellkarrierrel kacérkodik Hernádi Judit lánya

SZTÁR

Megható fotó, így öleli kislányát Hosszú Katinka

SZTÁR

A Next Top Model Hungary stylistja: a modellek hibája néha tervezett

SZTÁR

Rúzsa Magdi és Kylie Minouge ugyanolyan ruhában pózol

SZTÁR

Budavári Fülöp szinte mindent megenged a kutyusának

SZTÁR

Gyanús jelek: szövődmények alakultak ki Katalin hercegnénél?

SZTÁR

"Nyafi kukac" - kíméletlen őszinteséggel jellemezte magát Rácz-Gyuricza Dóra

SZTÁR

A TV2 csodás sztárpárjának elváltak útjai