SZTÁR

Négy éven belül ötödik albumát jelenteti meg a magyar Djabe zenekar Angliában

A Djabe a magyarországi zenekarok közül egyedülálló módon négy éven belül már az ötödik lemezét jelenteti meg Angliában.
  • Szerző: Ripost

Ezúttal nem Djabe & Steve Hackett név alatt adja ki az albumot az egész világon ismert Cherry Red Records, hanem az előadó kizárólag a Djabe. Az album szeptember 25-étől lesz elérhető az egész világon, így természetesen Magyarországon is.

A fentiek nem jelentik azt, hogy a Genesis gitárosa, Phil Collins és Peter Gabriel egykori zenésztársa, Steve ne szerepelne a lemezen, hiszen az album koncepciója és a címadó dal szövege neki és feleségének köszönhető.

A Hackett-házaspárt és alkotó párost Égerházi Imre: Magyar mondák, legendák című festménye ihlette a The Magic Stag megírására. Ezzel el is indították egy határozott úton a Djabe zenei és kreatív arculatáért felelős alkotókat. Barabás Tamás és Égerházi Attila elhatározták, hogy a magyar népzenei kincs minél több elemét beépítik a címadó Csodaszarvas szerzeménybe, és törekednek a világzenei elemek felhasználására a többi kompozíció esetében is.

Fotó: Djabe

Az albumot pedig a 2003-ban nemzetközileg is nagyon sikeres Táncolnak a kazlak mintájára, Égerházi Imre festményeinek koncepciójára, az alkotások „megzenésítésére” építik. Az életmű alapos áttanulmányozása után teljes egyetértésben választották ki az albumban szereplő további festményeket, melyekhez az egyes szerzemények köthetők.

A lemez 11 kompozíciót tartalmaz, melyből 9 zenéjét Barabás Tamás szerezte, egyet pedig közösen Égerházi Attilával. Az album záró darabja, az Uncertain Time pedig Égerházi szerzeménye. Az alkotók között ott találjuk Pély Barnát is, aki a Down By The Lakeside szövegét jegyzi.

Égerházi Attila, a zenekar vezetője elmondta, hogy a felvételek ötvözik a progresszív rock, a jazz, a világzene és a magyar népzene elemeit. Külön izgalmas, hogy a brit rock történet egyik legnagyobb alakja, a Genesis egykori gitárosa találta ki a koncepciót és tisztelgett a magyar mondakincs előtt.

A Cherry Red Records a lemezt, az új felvételeiket kiadó, Esoteric Recordings labelen keresztül jelenteti meg ősszel. A kiadót a kifejezetten igényes fizikai kiadványok jellemzik. Az elegáns papírtokos, úgynevezett digipak csomagolásba a CD mellett bekerült egy DVD is, mely az album teljes anyagát tartalmazza nagyfelbontású (24 bit/96 kHz) surround és sztereó hangban, valamint a zenekar 2019-es világ körüli turnéján rögzített koncert videókat, egy 2020. áprilisi karantén videót és egy vadonatúj, Égerházi Imre festőművészről készített dokumentumfilmet is. A 32 oldalas kísérő füzetben megtalálhatóak a kompozíciókat ihlető festmények, és rengeteg érdekes információ és fotó az album keletkezésével kapcsolatban.

A londoni Cherry Red Records kiadó beharangozójában kitér arra, hogy a Djabe napjainkban a világ egyik legkiválóbb progresszív/jazz/világzenei fúziós zenekara. Magyarországon kívüli ismertségük és elismertségük többek között a legendás Genesis gitáros, Steve Hackett szereplésével létrejött közös albumoknak és koncerteknek is köszönhető. Hackett 17 éve dolgozik a Djabe zenekarral a stúdióban és színpadon egyaránt. Több mint 15 albumot jegyeznek közösen. Büszkék rá. hogy ebből öt náluk jelenhetett meg. Véleményük szerint ez a Djabe eddigi legjobb albuma.

Steve Hackett nem csupán a címadó kompozíció szövegét írta feleségével, Jo Hackettel karöltve, de narrátorként, valamint hét számában gitárosként is szerepel az albumon.

A The Magic Stag további vendégszereplői között találjuk a Steve Hackett zenekarában játszó Rob Townsendet tenor szaxofonon, az azerbajdzsáni tar legnagyobb géniuszának tartott Malik Mansurovot. Régebbi Djabe tagok, mint Muck Ferenc szaxofon és Karvaly Tibor hegedű szintén szerepet kaptak. A zenekar két éve dolgozik Szabó Lászlóval, aki korábban Magyarország washingtoni nagykövete is volt, és aki az albumon szitáron és gitáron közreműködik a Power of Wings varázslatos hangulatában.

A Djabe az albumot Budapesten november 29-én mutatja be, a Budapest Jazz Clubban este fél kilenctől. A koncerten az album hazai vendégművészei is közreműködnek majd. A világjárvány miatt a külföldi muzsikusok szerepeltetésére sajnos nincs lehetőség.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?