SZTÁR

Exkluzív interjú: Megrázó részleteket tár fel az Áldozatok 2006 című dokumentumfilm

Skrabski Fruzsina és Bodoky Tamás által készített film október 24-én 21.40-kor lesz látható a Duna TV csatornáján. Az áldozatok 2006 megrendítő alkotás.
  • Szerző: Ripost

Az Áldozatok 2006 című dokumentumfilmet vasárnap este mutatja be a Duna TV. Skrabski Fruzsina a tőle sokban eltérő gondolkodású Bodoky Tamással készítette a filmet, amelyet október 24-én 21.40-kor láthatunk a Duna TV-ben, majd nyilvános lesz az atlatszo.hu oldalon.

Fodor Erika exkluzív interjút készített a rendezővel, Skrabski Fruzsinával.

Skrabski Fruzsina (Fotó: Metropol)

Skrabski Fruzsina XX. századi magyar történelem sorsfordító eseményeit feltáró dokumentumfilmjei nemzetközi visszhangot váltanak ki, és rangos külföldi fesztiválokon nyernek díjat. A méltán elhíresült Bűn és bűntetlenség után most a 2006-os ártatlan áldozatok ellen elkövetett vétkekre mutat rá.

„A filmre büszke vagyok, nagyon erős! ,Nekem poszttraumás stresszt okozott, éjjel arra ébredtem, hogy azt hittem, kínoznak valami börtönben. Borzalmas, hogy százával, teljesen ártatlan fiúkat és lányokat vertek össze a rendőrök, akik csak hazafelé sétáltak! Az Áldozatok 2006-nak azért ez a címe, mert egyszerre szól a rendőr és civil áldozatokról is. Mit érezhettek a rendőrök, akiket kövekkel dobáltak, vasrudakkal vertek 2006-ban? Mit gondolhatnak ma, hogy lehetett, hogy beküldték őket védőfelszerelés nélkül, kis csapatokban? Aztán pedig, hogy válhattak vérszomjas vadakká a társaik? Sok kérdés van, az Áldozatok 2006-ban feltesszük…” – árulta el Fruzsina, aki poszttraumás stresztől szenvedett a dokumentumfilm elkészítése után.

A rendező alapos, higgadt ember az életben, amit a munkája is tükröz. A film készítésekor azonban egy alkalommal kijött a béketűréséből. A Metropolnak azt is elárulta, miért:

„Megkerestünk minden érintettet: rendőröket, civileket, politikusokat, ügyészt, ügyvédet, Gyurcsányt is, de elhajtott, ezért odamentem 3 áldozattal az egyik fórumára. Sose kiabálok, de csak így lehetett rávenni Gyurcsányt, hogy a szemébe nézzen az áldozatoknak. De nem bocsánatot kért, hanem kiröhögte a kilőtt szemű Nagy Lászlót...”

Rendőráldozatok

„Megkerestem egy rendőrnőt, hogy mesélje el, hogy élte meg a TV-ostromot, aztán azt mondta, hogy nem nyilatkozik, mert ez a film a rendőröket hibáztatja. Igen, hibáztatja a brutális rendőröket, és hibáztatja az akkori rendőri és politikai vezetőket, hogy hagyták összeveretni a rendőröket. Kevesebb rendőráldozat szerepel a filmben, mert közülük kevesen szólaltak meg.”

 

„Hadd rohadjon el!”

„Húzd rá jó szorosra, hadd rohadjon el!” – a film egyik kockáján ezt mondja a kamerás rendőr, és az előállított kezére gondolt. Sokakat kínoztak a gyorskötözővel, már kék-zöld volt a kezük, mire levették...

 

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Így lesz tökéletes a linzertészta
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?