LELKIZŐ

Szívszorító videóval emlékezünk Törőcsik Marira

A Kossuth-nagydíjas színésznő 85 éves korában hunyt el, április 16-án.
  • Szerző: Doris

Törőcsik Mari korábban azt mondta, ő sosem fut szerepek után, úgy kell rávenni a rendezőknek arra, hogy valamit eljátsszon.

Szívszorító videóval emlékezünk Törőcsik Marira

Fotó: Fortepan

 

Mégis, hosszú pályafutása alatt számos híres színpadi szerepet eljátszott, Shakespeare darabjában volt Júlia, valamint annak dajkája is. Legelső és egyik legismertebb filmes alakítását Fábri Zoltán 1956-ban bemutatott Körhinta című drámájában nyújtotta Soós Imre oldalán. Törőcsik Mari csak 2016-ban árulta el, hogy Soós Imrével „kicsit egymásba is szerettek”. Húszéves volt, amikor az alkotást bemutatták, Párizsban még a világhírű író, Jean Cocteau is kezet csókolt neki. Fábri Zoltán 1958-as, Édes Anna című filmjének főszerepében is emlékezetes alakítást nyújtott.

A 85 éves korában elhunyt színésznő szerepeit hosszadalmas lenne felsorolni, olyan alkotásokban játszott, mint a Szerelem, A Pál utcai fiúk, a Légy jó mindhalálig, a Déryné, hol van?, a Szamárköhögés, a Napló apámnak, anyámnak, a Csapd le csacsi!, A napfény íze, az Eszter hagyatéka, A fény ösvényei vagy a Swing. Törőcsik Mari utolsó filmje Mészáros Márta 2017 októberében bemutatott, Aurora Borealis – Északi fény című filmdrámája volt.

Videós összeállításunkban legnagyobb szerepeit felidézve búcsúzunk tőle.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?