LELKIZŐ

Törőcsik Mari: Itthon maradtam, mert magyar sztár akartam lenni

Törőcsik Mari pályafutása szorosan összefonódik a napokban is zajló cannes-i filmfesztivállal, hiszen nyolc alkalommal is meghívást kapott Európa legnagyobb filmünnepére.
  • Szerző: Buster

Mindössze négy nő akad a cannes-i filmfesztivál 71 éves történelmében, akik átvehették az életműdíjat. Köztük van Törőcsik Mari is, aki 35 éve, 1983-ban vehette át az elismerést. De már 1956-ban is őt ünnepelte a filmfesztivál, amikor a főszereplésével készült Körhinta című alkotást jelölték díjra, melyben  mindenkit lenyűgözött rendkívül érzékeny alakításával.

Húsz évvel később, 1976-ban  a legjobb színésznőnek járó elismerést viszont megkapta a férje, Maár Gyula rendezésében forgatott Déryné hol van? főszerepéért. Ez a film volt az, ami egyszerre emelte az égig és taszította a mélybe az akkor 43 éves Törőcsik Marit.

„Nekem az a film mindent megadott volna, de tudja, mit? Valamit el is vett. Egy búcsú lehetőségét… Még forgattunk
Maár Gyulával, amikor édesapám kórházba került. Egyszer csak egy reggel csengettek, a húgom volt, aki sietve mondta, hogy rohannunk kell, mert édesapánkat átszállítják az intenzív osztályra.

Mire beértünk, már vitték, de az ajtóban még sikerült váltanom vele pár szót.

Néhány nappal később Keszthelyen dolgoztunk, amikor a szállodába megjött az üzenet, hogy apánk haldoklik. Arra kértem a húgomat, hogy másnap a megadott időben hívjon és mondja el, hogy van az édesapánk. Így is tett. Keserű volt a hangja, de ott bujkált benne valami halvány öröm. Elmondhatta neki, hogy a filmet, amin dolgozunk, meghívták Cannes-ba. Édesapám akkorra már csak üres tekintettel feküdt, de a hírre felnézett, annyit mondott, hogy boldog, és büszkének érzi magát, majd örökre elaludt…”

– emlékezett vissza korábban a legendás színésznő a filmre, ami annak idején Aranypálmát hozott neki.

Hogy mit mesélt még cannes-i győzelméről, és milyen lehetőségre mondott nemet akkoriban, az kiderül a %% napilap csütörtöki számából.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?