LELKIZŐ

Szívfacsaró: így búcsúznak a Szomszédok sztárjától

Földi Terit gyászolja a színészvilág.
  • Szerző: Ripost

„Mély fájdalommal tudatjuk, hogy 86 éves korában elhunyt Földi Teri Jászai Mari-díjas színművész, a Vígszínház társulatának egykori tagja. Mindig nagy szeretettel fogunk emlékezni rá„ – fogalmazott a Vígszínház, amely így szeretné leróni tiszteletét.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A gyászhírről szóló megemlékezésükben felsorolják Földi Teri életének nagyobb állomásait, a rengeteg szerepet, amelyeket alakított, illetve megemlítik, hogy a Vígszínház társulatának szeretett tagjaként egyik első szerepe Dolly volt, a Horvai István által rendezett Anna Kareninában, és azzal azonnal belopta magát a közönség szívébe.

25 éves társulati tagsága alatt olyan emblematikus előadásokban játszott, mint A vörös postakocsi Kapás Dezső, az Orfeusz alászáll Ruszt József rendezésében, a Székely Gábor rendezte Macskajáték, a Szikora János által színpadra állított Veszedelmes viszonyok, a Macska a forró tetőn Horvai István, Az öreg hölgy látogatása, vagy a Vérnász. Utoljára az Iglódi István által rendezett, nagy sikerű Csókos asszony című operettben láthatták a Vígszínház nézői.

Eközben több ikonikus filmben és tévéjátékban is szerepelt, mint például az Ifjú szívvel, az Esős vasárnap, a Tüskevár, a Szerencsés Dániel, a Napló gyermekeimnek, a Szomszédok, az Égető Eszter, a De kik azok a Lumnitzer nővérek? és a Konyec – Az utolsó csekk a pohárban.

Számos nagy sikerű filmben szinkronizált, s munkásságáért 1963-ban Jászai Mari-díjjal tüntették ki. 1990-ben megkapta a Gobbi Hilda által alapított Aase-díjat, 1994-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Kiskeresztjét vehette át. 2000-2004 között az Aase-díj kuratóriumának tagja. Fájó szívvel búcsúzik tőle a közönség is.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?