LELKIZŐ

Szívbe markoló, jóbarátjának sem beszélt betegségéről Benke Laci bácsi

A magyarok egyik kedvenc szakácsa 70 évesen, súlyos betegségben hunyt el. Laci bácsi szervezete nem tudott megküzdeni a gyilkos kórral.
  • Szerző: Ripost

Fia kérésére szerény ételeket szolgálnak majd fel Benke Laci bácsi búcsúztatóján, ahova sok vendéget várnak. Az ország kedvenc mesterszakácsa végig titkolta súlyos betegségét.

Százötven-kétszáz főt vár pénteken ebédre a lajosmizsei Tanya Csárda mesterszakácsa, Garaczi János. A séf most legjobb barátját, Benke Laci bácsit búcsúztatja a torral, ahova a szakma nagyjait és a családot várják.

Laci bácsi a mizsei temetőben, szülei családi sírjában nyugszik majd. A szakács egész életében hű maradt gyökereihez, rokonai és barátai is élnek a városban. Testvérével szülei egykori házát sem adták el, ide jártak haza.

A városban legenda, hogy a mesterszakács már általános iskolás korában bográccsal indult biciklin a település határába, hogy barátainak főzzön, később pedig a fagyiskocsit hajtotta az utcákon. Szüleinek egyébként cukrászdája, nagyszüleinek pedig hentes és mészárszéke volt. Laci bácsi egész életében egy nőt szeretett, felesége két házra lakott tőlük, mikor megismerte.

A temetésen az egyik búcsúbeszédet barátja, Garaczi mondja. „Bár az apja lehetnék, mindig ő volt a Laci bácsi. Magát inkább máshogy nevezte. Ha megérkezett, legtöbbször hátul, a konyhán keresztül jött, előre hallottam, ahogy kiabál: az öreg vaddisznót engedjétek be a séfhez. Nagyszerű humora volt, és mindenkihez volt egy kedves szava. Több mint ötven éve ismerem, de azt, hogy beteg, még nekem sem mondta” – árulta el a Borsnak barátja.

„Nem látszott rajta soha semmi, leplezte a betegségét. Mindig az újságokból tudtam meg, ha kórházba került” – mondta, majd hozzátette, hogy Laci bácsi még a születésnapokon is csak tejes pitét kért, ezért a halotti toron is az lesz a desszert, emellett kézzel is ehető, egyszerű ételek kerülnek az asztalra.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?