LELKIZŐ

Szilágyi István özvegye fotókat küld be a fiának a temetésről

Péntek délelőtt, nagyjából ötven fő kísérte utolsó útjára Szilágyi Istvánt. A május 3-án meggyilkolt színművésztől megtörten búcsúzott özvegye, Jolika néni, akivel ötven éven át éltek együtt. Az asszony tudja, hogy a férje még ma is élhetne, ha közös fiuk nem oltja ki az életét, mégsem haragszik: fotókat küld a temetésről az előzetesben levő Péternek.

Mintegy ötven fő kísérte utolsó útjára Szilágyi Istvánt péntek délelőtt.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A május 3-án meggyilkolt színművésztől megtörten búcsúzott özvegye, Jolika néni, akivel ötven éven át élt együtt. Az asszony tudja, fiuk mit tett, mégsem haragszik: fotókat küld a temetésről az előzetesben lévő Péternek.

Fotó: Ripost

Felesége, kollégái és tisztelői jelenlétében helyezték végső nyugalomra péntek délelőtt Szilágyi Istvánt. A színművészt május 3-án a saját fia gyilkolta meg, amikor dührohamot kapott, mert elfogy­tak a nyugtatói. Bár a mentők hamar a helyszínre érkeztek, az idős művész életét már nem lehetett megmenteni.

Fotó: Ripost

Sokáig úgy tűnt, a színész özvegye, Jolika néni teljesen egyedül lesz jelen a családból a temetésen, ám végül Ózdon élő testvére, Sarolta is megjelent. Ő és Baricz Dezső, a Baptista Szeretetszolgálat munkatársa támogatta a járni alig tudó idős asszonyt.

Az özvegy, könnyeivel küzdve, maga elé meredve ülte végig imádott férje temetését, akivel ötven éven át élt szeretetben. A temetés elején a 100 Tagú Cigányzenekar öt zenésze játszott, majd a református lelkész tartott búcsúztatót. Beszédet mondott a színész szülővárosának, Gyomaendrődnek a polgármestere, valamint Szilágyi egykori munkaadója, Forgács Péter, a Győri Nemzeti Színház igazgatója.

Fotó: Ripost

Memoárjukban nemcsak Szi­lágyi kiváló színészi munkáját, szakmai alázatát, de emberi nagyságát is méltatták.

Fotó: Ripost

A sírhoz vezető úton többen is támogatták az özvegyet, aki könnyek között nézte végig, ahogy a földbe eresztik férje urnáját. Mindeközben a család ismerőse, Szabó Ádám harmonikázott.

A temetés után az asszony a -nak elmondta, hogyan szeretné kárpótolni gyilkos fiát, aki tette miatt jelenleg az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben tölti az előzetes letartóztatását.

„Nem hiszem, hogy Péter ne akart volna ott lenni az apja temetésén. Én sajnálom, hogy nem állt ott mellettem, hiszen tudom, hogy már mélyen megbánta, amit tett. Úgy gondolom, hogy legalább képekben látnia kell, mennyi kedves ember jött el, akik mind szerették az apját. Ezért fényképeket küldök majd be neki, és a dobozba, a fotók mellé beteszem azt a szalagot is, ami az általam Pistának készíttetett koszorút díszítette” – fogalmazott a -nak Jolika néni, aki kissé megkönnyebbült a temetés után.

„Nagyon szép szertartás volt, méltó módon búcsúztak a férjemtől. Nagyon köszönöm a 100 Tagú Cigányzenekarnak, Gyomaendrőd polgármesterének, a helyi képviselőnek, Rózsahegyi Péternek és Forgács Péternek, hogy segítettek szép temetést rendezni a férjemnek!” – hálálkodott az özvegy.

Szívszorító levélben búcsúzott az unoka

Ahogyan a pénteki számában is megírta, Forgács Péter a szertartás során nemcsak a saját beszédét mondta el, de Szilágyi István unokájának gondolatait is tolmácsolta. A tizenhét éves Nándor Brüsszelben él az édesanyjával, a koronavírus-járvány miatt nem térhetett haza a nagyapja temetésére. Ezért egy levelet írt, a szívszorító sorokat pedig Szilágyi István egykori munkaadója olvasta fel.

„Nagypapa! Nem tudom, emlékszel-e arra, amikor megtanítottál biciklizni. Kivittél a térre, és azt mondtad, próbáljak menni körbe-körbe. Az elején nagyon nehezen ment, folyton elestem, ezért nem is akartam megtanulni. De te azt mondtad, ne adjam fel, menjek tovább, mert másként nem fogok megtanulni. Mindennap kicsivel jobb lett, egészen addig, míg végül valóban megtanultam kerékpározni. Hálás vagyok, hogy biztattál. Bár már nem vagy velünk, de a szívemben örökké élni fogsz, és mindig követni fogom azt, amit tanítottál nekem. Mindig szeretni foglak!” – zárta gondolatait a tizenhét éves kamasz, akit rajongásig szeretett a színész.

A összefoglaló videóját itt tekintheted meg:

A élőben közvetítette a temetést, amit itt te is visszanézhetsz:

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?