LELKIZŐ

Megindító, így őrzik Gödöllőn Pécsi Ildikó emlékét

Pécsi Ildikó halálának első évfordulóján nyílt meg az az emlékkiállítás, amelyen a legendás színésznő relikviái láthatóak.
  • Szerző: Doris

December 5-én, vasárnap este Gödöllőn, a Művészetek Házában megnyílt a Pécsi Ildikó életművét bemutató állandó kiállítás, pontosan egy évvel a legendás színésznő halála után.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Megindító, így őrzik Gödöllőn Pécsi Ildikó emlékét

Fotó: Zih Zsolt / MTI

A tárlaton nemcsak azokat a fotókat láthatják az érdeklődők, amik mind azt bizonyítják, hogy Pécsi korának egyik legszebb színésznője volt, hanem azokat a ruhákat és egyéb relikviákat, amik a hagyaték részét képezik.

Megindító, így őrzik Gödöllőn Pécsi Ildikó emlékét

Fotó: Tatár Attila

A kiállítást L. Péterfi Csaba szervezte, aki Pécsi Ildikó legfőbb bizalmasa és fogadott fia volt, és legfőbb célja az, hogy továbbvigye a színésznő szellemi örökségét.

Megindító, így őrzik Gödöllőn Pécsi Ildikó emlékét

Fotó: Tatár Attila

A megnyitón bejelentették, hogy a Művészetek Házának belső udvara ezentúl Pécsi Ildikó nevét fogja viselni, akinek máriabesnyői kertjéből már odaültették azt a liliomfát, amit 70. születésnapjára kapott. A Művészetek Háza mellett pedig az a liliomfa kapott helyet, amivel akkor ajándékozta meg a város, amikor megkapta a Kossuth-díjat. Ez a két fa nagyon kedves volt a számára.

Fotó: Tatár Attila

Pécsi Ildikóról a fia, Szűcs Csaba beszélt. Szinetár Miklós idézte, aki szokatlan módon úgy búcsúzott: „Gratulálok!”. Mint mondta, szülei életútja valóban olyan volt, amihez csak gratulálni lehet, és nem a könnyeknek kell helyet adni.

Fotó: Tatár Attila

A kiállítást rendezője, L. Péterfi Csaba elmondta, bár napi szinten foglalkozik a hagyatékkal, annak még mindig csak a töredékét sikerült feldolgoznia. Több ezer fotó és levél, újságcikkek, naplók engednek bepillantást Pécsi Ildikó Szűcs Lajossal való kapcsolatába, családja mindennapjaiba, munkájába. A most bemutatásra került anyag ennek csak egy töredéke. Az összeállítás során nagy hangsúlyt helyeztek arra, hogy egy-egy fotó erejéig mindenki megjelenjen a pályatársak, barátok közül, akik számára fontosak voltak.

L. Péterfi Csaba kijelentette, szeretné, ha Pécsi Ildikó mindig velünk maradna. Emlékének ápolására létrejött a Pécsi Ildikó Színtársulat, és létrehozták a Pécsi Ildikó Életműdíjat, amit minden évben egy 70. életévét betöltött színésznő kaphat meg, a közönség szavazatai alapján.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?