LELKIZŐ

„Hihetetlenül fantasztikus ember volt” – megtörten búcsúzott Nemcsák Károly Pécsi Ildikótól

A József Attila Színház igazgatója megtörten búcsúzott a legendás színésznőtől.

Nemcsák Károly megható szavakkal emlékezett a szombat hajnalban elhunyt Pécsi Ildikóról.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A József Attila Színház igazgatója kiemelte a Kossuth-díjas színésznő emberi és művészi nagyságát, valamint szociális érzékenységét, amellyel éveken át segítette a kollégáit.

Fotó: Markovics Gábor / Ripost

„Szívesen beszélek Ildikóról, mert hihetetlenül fantasztikus színésznő és ember volt. Az elmúlt évtizedekben az egyedüli nagy művész volt, aki a tehetségét és a művészi hitelességét nagy mértékben arra használta, hogy a színésztársadalmunkat jó helyzetbe hozza. Olyan szociális érzékkel rendelkezett, ami példaértékű. Ő volt talán az egyedüli, akinek az élete nagy részét az tette ki, hogy a nehéz helyzetben lévő színészkollégákon segítsen. Alapítványt hozott létre, a szakszervezetben évekig elnökségi tag és elnök volt. Ha csak ennyit csinált volna az életében, az is óriási dolog lett volna, de közben egy csodálatos művészről beszélünk, akinek megannyi fantasztikus filmet és színdarabot köszönhetünk.

Egy csodálatos embert veszítettünk el. Lehet, hogy ez picit furcsán hangzik, de olyan mély érzésűnek ismertem őt, hogy úgy éreztem, nem fogja túlélni imádott férje elvesztését. A köztük lévő szeretet legendás volt és példaértékű. Hála Istennek, megadatott nekem, hogy több mint húsz éven keresztül ülhettem vele a Színházi Dolgozók Szakszervezetének elnökségi soraiban. Azt láttam benne, hogy azt a művészi és emberi erőt, ami benne rejlett, teljes mértékben a szakmánk jobb helyzetre hozatalára fordította. Azt hiszem, Gobbi Hilda óta nem volt rajta kívül olyasvalaki, aki az erejét és tehetségét ilyen mértékben a színészkollégák szolgálatába állította volna” – mondta el a -nak a Jászai Mari-díjas színművész.

Ripost előfizetés banner

És ezeket olvastad már?