LELKIZŐ

Nem tett jót Gesztesinek a gyors súlyváltozás, megszólalt a szakértő

A szombaton elhunyt színész sokszor drasztikus diétát követett és rengeteget edzett.
  • Szerző: Doris

Gesztesi Károlyról köztudott volt, hogy alapvetően kifejezetten hedonista életet élt, imádta a finom falatokat és a jó borokat. Ám mivel nagyon odafigyelt magára, a kicsapongásokat szigorú böjtidőszak követte, majd a gyors fogyás után a színész újra elengedte magát.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: hot! magazin

„Imádok élni! Van, hogy pacalt eszem pacallal, és iszom egy kis bort is hozzá, de aztán hatvan napig böjtölök” – mondta a szombaton elhunyt színész 2019 októberében, a Szóbelinek.

És valóban, számos olyan cikket találtunk a közelmúltból, ami arról számolt be, hogy Gesztesi néhány hét alatt nagyon sokat fogyott. Tavaly februárban a színész a -nak számolt be arról, hogy egy speciális diétát követ: bibliai böjtbe kezdett, húst sem eszik és egy hónap alatt kilenc kilót fogyott.

 

Na toljuk a bringát...szilveszterig 50 előadás&kb 20.000km...😜🍼👍

A diétát Gesztesi kőkemény, talán már túlzottan is megterhelő edzéssel párosította. Szintén a Szóbelinek adott interjújában mesélt arról, hogy minden nap két órát edz, már reggel hétkor a konditeremben van, és edzés alatt összesen több mint egy tonna súlyt emel. Nem kérdés, hogy túlhajtotta magát. Az orvos is azon a véleményen van, hogy a gyors súlyváltozás és a túlhajszoltság mind növelik a szívinfarktus kockázatát.

„Szívinfarktust gyakorlatilag mindenki kaphat, csak van, akinek nagyobb rá az esélye. Például, ha súlyfeleslege van vagy magas a vérnyomása, esetleg cukorbeteg. Nagyon veszélyes, ha valaki drasztikus diétába kezd és egyik nap még kétezer kalóriát visz be, a másik nap pedig már csak ötszázat. Egy hónap alatt egy kiló fogyás számít egészségesnek. A sportolásra is oda kell figyelni, be kell tartani a fokozatosság elvét. Lehetséges, hogy egy ötven év körüli férfinek az is elég, ha megtesz napi háromezer lépést ahelyett, hogy két órán át súlyzózik. Fontos, hogy minden terhelésről, edzésről konzultálni kell az orvossal” – mondta a -nak dr. Bense Tamás.

Gesztesi a Borsnak adta élete utolsó interjúját. A halálának reggelén megjelent cikkben arról mesélt, hogy évek óta most készül először pihenni, január 4-e után egy háromhetes vakációt szervezett, hogy kieressze a gőzt. Nem tudhatta, hogy erre már nem fog sor kerülni. Dr. Bense szerint az is növeli a szívinfarktus kockázatát, ha valakinek az életkörülményei váratlanul megváltoznak, megszűnik az addig jelen lévő stressz.

„Mindenféle lényeges változás növeli az infarktus kockázatát. A stressz megszűnése ugyanúgy kiválthatja, mint maga a feszültség. Sokan nyugdíjas éveik első napján kapnak infarktust, amikor már pihenhetnek” – tette hozzá az orvos.

És ezeket olvastad már?