LELKIZŐ

Leslie Mandoki az 1956-os forradalomról készített filmet

A világhírű zenész dokumentumfilmet készített az 1956-os forradalom szemtanúival, túlélőivel. Leslie Mandoki megindító történeteket mesélt a Mokkában.
  • Szerző: ripost

Megindító dokumentumfilmet készített az 1956-os forradalomról Leslie Mandoki. A Szabadságvágy című műben '56-os pesti srácok és a forradalom fontos alakjai beszéltek az emlékeikről.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

„Az '56-os pesti srácok és lányok tinédzserek és huszonéves fiatalok voltak, akik hajlandóak voltak a szabadságvágyukért feláldozni az életüket, mert annyira fontos volt számukra a haza. Ebben a mai világban, ahol a közösségi média szociálpornográfiája ellepi a fiatalságot, fontos, hogy megnézzük, mi történt 1956-ban, mi vezérelte ezeket a bátor fiatalokat” – mondta el a Mokkában a világhírű zenész.

Leslie Mandoki

Leslie Mandoki édesapja is „pesti srác” volt (Fotó: Ripost/Szabolcs László)

A filmben egy fontos összefüggésre is rávilágítanak: 1956 nélkül nem omlott volna le a berlini fal 1989-ben.

Mandoki külföldön élő '56-os túlélőket, szemtanúkat szólaltatott meg. A legmeghatóbb pillanat számára az volt, amikor találkozhatott ezekkel a hősökkel.

„Évtizedek óta nem beszéltek az élményeikről. Elővették a régi fotókat, például Stuttgartban a Mercedes sztárfotósa, aki '56-ban szörnyű momentumokat kapott el a gépével, például azt, amikor a vörös hadsereg lőtte az embereket a Parlament előtt.”

A zenész jó barátját, Mihail Gorbacsovot is megszólaltatta a filmben: az orosz politikus a saját szemszögéből mondta el az akkor tapasztaltakat.

Leslie Mandokinak személyes tapasztalatai is vannak: édesapja is „pesti srác” volt.

„Amikor három pesti diák nálunk halt meg a lakásban az orosz sortűz miatt, apám felvette az egyik géppisztolyt, harcolt, dobálta a Molotov-koktélokat a tankokra” – emlékezett hős édesapjára Mandoki.

A Mokka videóját itt tekintheted meg:

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Hagyományos kókuszkocka
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?