LELKIZŐ

Lenyűgöző galéria: rég nem látott fotók kerültek elő Andy Vajnáról

Õ volt az, aki újra világszerte ismertté tette a magyar filmgyártást, túlzás nélkül állítható, hogy megteremtette a hazai filmipar legújabb kori reneszánszát. De ki is volt ő valójában?
  • Szerző: Ripost

Hosszú betegség után elhunyt Andy Vajna, a magyar és a nemzetközi filmipar meghatározó alakja, filmproducer, nemzeti filmipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

Az élete a kívülállók szerint csak sikerből és csillogásból állt, ám emögött hosszú évtizedek kemény munkája állt.

Vajna András még csak 12 éves volt, amikor egyedül menekült el Magyarországról, a Vöröskereszt segítségével Kanadába emigrált. Barátok és nyelvtudás nélkül vágott neki az utazásnak, de megállta a helyét. Később Kaliforniába költözött a családjával, ott tanult a Kaliforniai Egyetemen. Érdeklődése már ekkor a filmipar, a filmezés felé fordult, jóllehet, ekkor még kevesen tudták róla, mekkora tehetség. 

Érdekesség, hogy még mielőtt komolyabban belevágott volna a filmezésbe, egészen mással kezdett foglalkozni: az ismert parókatervező Koltai Gáborral Hong Kongba utazott, és Vajna Gilda Fashion néven megalapította saját parókakészítő cégét.

Mikor 1973-ban megvált a parókatervező cégtől, a vállalat már több mint 3 ezer embert foglalkoztatott. 1976-ban Mario Kassarral közösen megalapította a Carolco Pictures céget, amely hamarosan mamutvállalattá fejlődött, s a világ legbefolyásosabb forgalmazóinak sorába emelkedett. 1982-ben hívta életre az Amerikai Filmpiackutató Társulást, melynek elnöki posztját maga foglalta el. Produceri tevékenysége A csendestárs című alkotással kezdődött. Sikerlistáján számos világsiker, kedvelt szórakoztató produktum, modern művészi érték található.

A Skarlát betű forgatásán Demi Moore-ral.

A Rambo III. forgatásán, Sylvester Stallonéval, 1988-ban.

1988-ban egy másik világsztárral, Arnold Schwarzeneggerrel is együtt dolgozott a Vörös Zsaru című filmen. A forgatás során szoros barátság alakult ki közöttük.

Olyan világsztárokkal is jóban volt, mint a szupermodell Naomi Campbell.

Dobó Katával 1997-ben, A miniszter félrelép című film forgatásán találtak egymásra. A színésznővel később évekig egy párt alkottak, és a producer haláláig szoros barátságot ápoltak egymással.

2016-ban Nemes Jeles László filmjével, a Saul fiával újra nemzetközi porondra került a magyar film: a mű elnyerte a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjat.

Tavaly novemberben, magyarországi látogatása során Chuck Norris jó barátját is meglátogatta az otthonában.

Ripost előfizetés banner

És ezeket olvastad már?