LELKIZŐ

Komoly problémákkal küzd, pszichológus foglalkozik Zimány Lindával

Sokan azt gondolják róla, hogy sínen van az élete, ő azonban nehezen birkózik meg a hírnévvel és az azzal járó kellemetlenségekkel.
  • Szerző: Ripost

Zimány Linda már nem az a szeleburdi kamaszlány, akinek megismerte az ország, hanem céltudatos, erős, független, jól kereső nő. Ám mint oly sok esetben, most is kiderült, hogy a látszat csal. A felszín alatt azonban komoly gondok húzódnak meg, Linda súlyosabb problémákkal küzd, mint azt bárki is sejthette.Peller Mariann Utazás a lelked körül című műsorának felvételén árulta el, hogy évek óta pszichológushoz jár. Az ok a közszerepléssel járó hatalmas nyomás. Ez természetesen minden ismert embert érint: aki reflektorfényben áll, az elkerülhetetlenül bírálatok össztüzébe kerül, csakhogy ő tinédzserként került a figyelem középpontjába, és azóta folyamatosan tűrnie kell a sokszor sértő kritikát. Linda most, a harmadik iksz után sokallt be.

"Elkezdtem járni két éve egy nagyon kedves pszichológushoz, személyiségfejlődés miatt. Fontosnak tartom ezt, sokan szégyellik, de a mai világban teljesen normális. Hihetetlen, hogy az elmúlt két év alatt milyen dolgokat hozott elő belőlem. Például, hogy mennyi elfojtás van az emberben a társadalmi elvárások, a megfelelési kényszer miatt. Főleg, hogy 14 éves korom óta – most vagyok 33 – a nyilvánosság előtt nőttem fel" – mondta el a műsorban Linda, aki arról is beszélt, sokáig próbálta távol tartani magától a rosszindulatú beszólásokat, és azt hitte, sikerült is azzal, hogy megpróbált róluk nem tudomást venni. Ám mindig vele maradtak, és szinte észrevétlenül emésztették a lelkét.

"Azt mondják, legyinteni kell a kritikákra, de a pozitív és negatív is befolyásolja az ember életét, mert azért csak meghallod, és ott van a háttérben. Lehet, hogy nem veszed észre magadon, de eljön az a kor, amikor azt érzed, hogy valamiben megakadtál. Én például a saját személyiségfejlődésemben. Igényem volt arra, hogy ezen túllépjek" – fogalmazott a modell, aki azon dolgozik pszichológusával, hogy ezeket a bántó hangokat próbálja nem meghallani.

Linda saját bevallása szerint már sokat fejlődött ezen a téren. Míg húszévesen sokszor maga sem tudta, mit tesz, vagy tetteinek mik lesznek a következményei, inkább csak élvezve élte az életét, ám harminc felett egyre zárkózottabbá vált.

"Más dolgok lesznek már fontosak az életben, és nem biztos, hogy már elfogadod a kritikát olyan emberektől, akik nem tartoznak hozzá az életedhez" – magyarázta Linda, akit a Bors is keresett a témával kapcsolatban, de menedzsere azt mondta, a modell mostanában minden megkeresést visszautasít, valószínűleg éppen azért, hogy saját lelki fejlődésére tudjon összpontosítani.

"Azok az emberek, akik reflektorfényben élik az életü­ket, eleve sokkal kiszolgáltatottabbak, a gyerekekre ez fokozottan igaz. Az ember folyamatos készenléti állapotba kerül, egy idő után úgy érzi, állandóan figyelik és meg is ítélik, ezért mindig tökéletesen kell kinéznie és viselkednie. Hamar kialakul a félel­me: ha nem tökéletes, kritizálhatják és elutasíthatják" – mondta a lapnak Makai Gábor pszichológus, hozzátéve, ez az állapot egy idő után paranoiddá is válhat.

"Ez mind belső problémára vezethető vissza: ha nem vagyok rendben önmagammal, a többi emberre is azt vetítem ki, azt feltételezem, hogy észreveszik bennem azokat a tulajdonságokat, amelyeket én sem szeretek" – magyarázta a szakértő, hozzátéve, teljesen normális, hogy egy ilyen állandóan ezer fokon égő állapottól valaki besokall és visszavonul.

És ezeket olvastad már?