LELKIZŐ

Gyászol az ország: meghalt a népszerű fotóművész

51 éves korában február 21-én, kedden hajnalban hunyt el. A fotós 23 éven át fényképzete a miniszterelnököt.
  • Szerző: BDF

Burger Barna az ALS nevű, izomsorvadással járó betegségben szenvedett. Három nap múlva lett volna az 52. születésnapja.

A súlyos betegségben szenvedő fotós három gyerekével és feleségével élt Piliscsabán. A világhírű fotográfus ápolásra szorult, nemcsak a család, a barátok is segítettek neki. Burger holisztikus módon próbálta önmagát gyógyítani, miközben nap mint nap szembe kellett néznie a kiszolgáltatottsággal, ami szinte felemésztette őt.

Burger Barna hosszú éveken keresztül Orbán Viktor személyi fotósa volt. „Szerettem csinálni, és büszke vagyok rá" – nyilatkozta tavaly egy hetilapnak. Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor is megemlékezett a fotós haláláról. A Facebookon búcsúzott tőle: „A Kéktúra az égben ért véget. Nekünk csak a képek és a közös emlékek maradtak. Isten Veled, Barátom” – írta.

Burger Barna utolsó kiállításán az Országos Kéktúrán készült fotóit mutatta be a Budapest Projekt Galériában.

A fotóművész 1965. február 24-én született Budapesten. 18 éves kora előtt NBI-es focista is volt, felnőttként sokáig az Íróválogatottat erősítette. 1990-től foglalkozott hivatalosan fotózással. Megbízói között olyan lapok szerepeltek, mint az Elle magazin, a Playboy, a Cosmopolitan, az FHM. A kezdetektől szabadúszóként dolgozott, tucatnyi könyve jelent meg. Fényképeit Magyarországon kívül New Yorkban, Frankfurtban, Berlinben, Lipcsében is kiállították.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?