LELKIZŐ

Gyászol az ország: így emlékszik tanítványa Benke Laci bácsira

A mesterszakács 70 éves korában, hosszan tartó, súlyos betegség után hunyt el.
  • Szerző: Ripost

70 éves korában elhunyt Benke László, többszörös világbajnok magyar mesterszakács és mestercukrász – adta hírül péntek este az ATV.

A mesterszakács évek óta különféle betegségekkel küzdött. Áprilisban ismét kórházba kellett mennie, mert rosszullétek gyötörték.

Nem vagyok jól, az egészségemet illetően nincsenek jó híreim. A jövő héten is kórházba kell mennem néhány napra

– mondta lapunknak áprilisban a mesterszakács, aki jó ideje nem tudott dolgozni a betegségei miatt.

Benke Laci bácsi rajongói teljesen összetörtek a hír hallatán, többen a %% oldalán is megemlékeztek róla. Több száz olvasónk nyilvánított részvétet, sokan leírták, hogy az ő műsoraiból tanultak főzni már a nyolcvanas évek óta.

"Mindig szerettem amikor a műsoraiban finomabbnál finomabb ételeket főzött. Sok tippet adott a kedves idős Laci bácsi.  A jó Isten adjon neki örök nyugodalmat. Nyugodjon békében" - írja egy rajongó. Sőt, egykori tanítványai is megemlékeztek róla:

Sajnálom. Engem tanított, igaz csak helyettesítő tanárként. Nagyon szórakoztató figura volt már akkor is! Nyugodj békében Laci bácsi!

A magyar sztárok is gyászolnak a séf halála miatt. Az énekes Kocsis Tibor például gyerekkora óta ismerte Benke Laci bácsit, mert egy helyről, Lajosmizséről származnak. Szombaton Facebookon emlékezett meg egyik kedvenc hírességéről:

1966-ban a Szabadság Szállóban hidegkonyhafőnök, ezután a Tihanyi Motel, majd a Gundel Étterem séfhelyetteseként munkálkodott. 1971-ben a Sylvanus Szálló konyhafőnöke. 1972-ben Párizsban a Magyar Ház séfjeként dolgozott, majd hazatérése után, 1974-től a Gundel Károly Vendéglátóipari SzK és SzKI tanára volt 18 évig, ahol "Kiváló pedagógus" kormánykitüntetéssel ismerték el. 1979-ben újra tanulni kezdett, aminek eredménye lett a mesterszakácsi, 1980-ban pedig a mestercukrászi vizsgája. 1980-ban a Vendéglátó Főiskola áruforgalmi szakán végzett. 1981-ben Hollandiában dolgozott. 1988-ban a frankfurti szakácsolimpián a regionális csapat vezetőjeként megnyerte a nemzetek nagydíját. 1992-ben a  Mátyás Király Éttermet üzemeltette, melyet a "Legjobb Étterem" címmel tüntettek ki – olvasható a Wikipédia oldalán. 1996-ban megkapta a Magyar Gasztronómiai Szövetség életműdíját. 1998-ban a "Chaine des Rotisseurs" lovagja. 2000-ben szakácskönyvet adott ki, ezen kívül több szakácskönyv szerzője is. Benke Lászlónak hosszú ideig saját főzős műsora is volt az ATV-n.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Illatos karácsonyi sütemények
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?