LELKIZŐ

Gyászol a nemzet: Váratlanul elhunyt az ismert érdemes művész

Barátok, mûvészkollégák gyászolják a neves magyar mûvészt.
  • Szerző: RIPOST

Hetvennégy éves korában elhunyt Molnár Kálmán grafikus, a Magyar Képzőművészeti Egyetem professor emeritusa – közölte az egyetem pénteken. A Munkácsy Mihály-díjas, érdemes művészt a Magyar Képzőművészeti Egyetem a saját halottjának tekinti.

Molnár Kálmán 1943. április 10-én született Budapesten. 1957 és 1961 között a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola diákjaként, majd 1963-tól 1967-ig a Képzőművészeti Főiskola hallgatójaként folytatta tanulmányait. A főiskolán először festő szakon Fónyi Géza, majd tervezőgrafika szakon Konecsni György tanítványa volt.

Rendszeresen részt vett magyarországi és külföldi grafikai kiállításokon, biennálékon, munkáit neves szakmai kiadványok és évkönyvek publikálták. Az 1970-es évek óta készített film- és színházi plakátokat, számos kiállítás grafikai terve fűződik a nevéhez. A Magyar Képző- és Iparművészek Szövetségének tagja volt 1989-től, 2014-ig pedig ő vezette a Tervező Grafikai Szakosztályt és szervezte az Országos Tervezőgrafikai Biennálékat és a szakmai pályázatokat.

Munkája elismeréseként Az év legjobb plakátja díjat 1974-ben, az év legjobb filmplakátja kitüntetést 1980-ban, a békéscsabai grafikai biennále fődíját 1984-ben és 1986-ban is elnyerte. Munkácsy Mihály-díjban 1990-ben részesült, érdemes művész 2013-ban lett.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?