LELKIZŐ

Gyalázat, tömegsírba temethetik át a Kossuth-díjas színészt

Hivatalos úton nem keresték meg az özvegyet.
  • Szerző: BDF

A 2005-ben elhunyt Kozák Andrást a saját halottjának tekintette több színház is. Így a temetésről nem az összetört feleségének, Drahota Andreának kellett gondoskodnia, a kollégák elrendeztek helyette mindent.

A férjem halálakor nem voltam olyan állapotban, hogy bárkitől megkérdezzem, elnézést, hány évre vették meg a sírhelyet.

"Több színháznak és szervezetnek is saját halottja volt, hálás voltam akkor, hogy segítenek. Mindössze annyit tudtam hozzátenni, hogy megadtam minden elérhetőségemet a Farkasréti temetőben, hogy elérjenek, ha el akarnak érni" - mondta a Borsnak Andrea, akit 2016-ban szörnyű meglepetés ért: lejárt a sírhely bérleti szerződése. Ekkor derült ki, hogy aki a temetést intézte, tíz évre szóló bérletet kötött, de erről senki sem tájékoztatta az özvegyet.

Az eljárás szerint aki nem hosszabbítja meg a szerződést időben, annak a hozzátartozóját kihantolják, és jeltelen közös sírba temetik.

"Vadidegen embertől kaptam levelet, hogy Kozák András sírján ott virít egy „meghosszabbítás egyeztetése” feliratú vörös papír.

Elfogadhatatlan, kegyeletsértő és megalázó, hogy nem értesítik az élő hozzátartozót,

hanem az elhunyt sírjára ragasztanak, aki nem tud védekezni ellene, hogy az emberek azt nézzék, hogy Kozák András sírhelye nincs kifizetve. Az egyszerűen nem igaz, hogy nem tudják az elérhetőségeimet, mert mindent megadtam nekik" - mondta szomorúan az özvegy, aki ugyan befizette a 145 ezer forintot a bérlet meghosszabbítására, ám az ügy végére mégsem tehetett pontot. Pár nappal ezelőtt megint kapott egy levelet: „Tisztelt Művésznő! Elnézését kérem, hogy ismeretlenül zavarom. Pusztán továbbítani szeretném egy, a művészek sírját nagy tiszteletben tartó ismerősünk által készített fényképet Kozák András művész úr sírjáról arra az esetre, ha esetleg nincs tudomása a figyelmeztetésről."

"Betelefonáltam, hogy milyen ügyben keresnek, mire közölték, hogy semmi dolguk velem, a sírhely ki van fizetve.Meg vagyok döbbenve, hogy ebben a temetőben így működnek a dolgok" - tette hozzá az özvegy.

A lap megtudta, hogy a hozzátartozókat írásban szokták értesíteni arról, ha lejárt egy sírhely bérleti ideje, és csak abban az esetben hagynak üzenetet a síron, ha nem érik el a címzettet. A temetői dolgozók azt is elmondták, hogy a sírhely bérleti idejének lejárta után, bár van egy év türelmi idő, ha menet közben valaki megveszi azt a sírhelyet, akkor az elhunytat haladéktalanul exhumálják, és egy névtelen közös sírba temetik.

És ezeket olvastad már?