LELKIZŐ

Fájdalmas részletek, így teltek a magyar színészlegenda utolsó napjai

A népszerû színész utolsó éveit visszavonultan töltötte feleségével, a kollégái is alig hallottak felőle.
  • Szerző: Ripost

Egy újabb Kossuth-díjas művésszel lett szegényebb kedden a magyar színházvilág. A különleges orgánumú Bács Ferenc 82 éves korában hosszas betegség után hunyt el.

Bár egykor a fél ország rajongta, nők üldözték a szerelmükkel, utolsó éveit fiatalabb felesége társaságában, a színpadtól távol töltötte Bács Ferenc. Még pályatársai, egykori kollégái sem tudnak utolsó éveiről, halála körülményeiről.

"Különleges volt a kapcsolatunk, mivel Feri nagyon szerette a verseket, maga is rengeteget szavalt, és mindig izgalommal várta, hogy mikor kritizálhatja majd legújabb költeményeimet. Sajnos nagyon régen nem találkoztam vele, de már akkor tudtuk, hogy gyengélkedik" – mondta a Borsnak Lukács Sándor, aki több mint tíz évig játszott együtt Báccsal a Vígszínházban.

Mikó István, aki a Micimackó szinkronizálása közben kötött barátságot a Tigris hangját adó színésszel, így emlékezett: "Kedves ember volt, és furcsa módon sokkal zárkózottabb, mint azt a hangja színe alapján gondolták róla sokan. Mindig tele volt kétségekkel a saját teljesítményét illetően. Alig tudtam rábeszélni egy-egy szerepre, amikor Sopronban az igazgatója voltam" – mesélte Mikó, Micimackó hangja.

Szacsvay László a Borstól tudta meg, hogy elhunyt legendás kollégája. Párosuk szintén a Micimackó című rajzfilmsorozatból lehet ismerős, Szacsvay a zsörtölődő, de jószívű Nyuszit szinkronizálta.

"Sajnos ott nem találkoztunk szinte soha, külön rögzítettük a jeleneteket, és a színpad sem hozott össze minket. Kiváló művész volt, egy régi iskola képviselője. Csodáltam azt a tartást, amit Erdélyből hozott magával. Utoljára két évvel ezelőtt találkoztunk egy március 15-ei ünnepségen, ahol sokat beszélgettünk. Szegény már akkor is kicsit megvolt hajolva, de nagyon jól éreztük magunkat, és örültünk az együtt töltött időnek" – árulta el a gyászoló színész.

Bács Ferencet az utóbbi években elkerülték a színházi és filmes munkák, ő pedig sosem volt olyan, aki törleszkedéssel kívánt a színpadra lép­ni. Eszenyi Enikő hívta ugyan pár éve a Vígszínházba, de csak egy kisebb szerepre, Bács pedig úgy fogalmazott, ő nem beugrós színész, méltatlannak találta az ajánlatot. Pedig az élete volt a színház: fiatalon a vécéablakon mászott be a barátaival, hogy megnézzenek egy-egy előadást. Időskorára rátalált a szerelem: elvált Tanai Bella színésznőtől, és elvette a gyermekpszichológus Edinát. Emiatt lánya, Bács Kati színésznő megharagudott rá, legalább tíz évig nem is találkoztak, Bács az unokáját sem látta.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
A legfinomabb forralt bor
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?