LELKIZŐ

Ettől retteg a Viszkis

Tizenhárom évet ült börtönben, majd szabadulását követően jó útra tért, és új életet kezdett. Egyetlen parája azonban maradt, és ettől még a börtönnél is jobban retteg.

Ambrus Attila egy szerethető zsivány, akinek csodák kerülnek ki kezei alól, és akit durva eszközökkel formált az élet mai képére. Egyetlen dologtól viszont még a börtönnél is jobban retteg…

Retteg attól, hogy lebénul

Ambrus Attila - vagy, ahogy a köznyelvben elhíresült: a Viszkis – tizenhárom évet töltött rablásért a börtönben, majd szabadulását követően új életet kezdett. Jelenleg kerámiákat készít, és ahogy ő maga is fogalmaz, próbál tisztességesen élni és „visszatérni” a társadalomba.

Nem értem a magyar néplelkületet, hiszen mégiscsak bűnöző voltam. Olyan súlyos bűncselekményeket követtem el, ami összességében minden társdalomban egyfajta kitaszítást eredményez. De engem valamilyen okból szeretnek, vagy legalábbis elfogadnak. Ez a legfontosabb számomra. Leültem a magamét, megbűnhődtem. Tiszta a lelkiismeretem – árulta el a Star magazin exkluzív interjújában Ambrus Attila, aki jelenleg rendezvényről rendezvényre járja az országot munkáival.

Mindig is egy „fekete holló” leszek, akit talán azért nem fogad be a szakma, mert a nevem révén úgymond jobb a marketingem. Pedig mindenért keményen megdolgoztam. Hat éven keresztül egy olyan pincében alkottam, ahol nem volt ablak, és télen-nyáron 50-60 fok volt. Nincs mit irigyelni ezen. Remélem, az emberek látják, hogy megpróbáltam felállni – meséli Ambrus, akinek nem csak lelkileg okoz nehézséget a „talpra állás”.

Csípőműtétre lenne szükségem

Hét évig deszkán aludtam a börtönben - így vezekeltem. Másrészt tízezer kilométert futottam a 20X6 méteres udvaron – és közben elkopott a csípőm. Csípőműtétre lenne szükségem, de túl fiatal vagyok még ahhoz, hogy megoperáltassam. Rettegek attól, hogy nyomorék maradok. Amitől még jobban rettegek, hogy annyira lebénulok, hogy nem tudom megölni magam, ha ez bekövetkezik – árulta el Attila, aki bár jelenleg a családalapításon is gondolkozik, rengeteg mindent szeretne előbb rendezni az életében.

Meghalni hazamegyek Erdélybe

Szeretnék egy családot. Szeretnék nyugodtan élni. Szeretnék szakmailag elismert keramikus lenni. Ez a három legfontosabb vágyam a jövőmre nézve, ebben a sorrendben. Nekem ez a hazám, magyar embernek tartom magam. Lehet, hogy meghalni hazamegyek Erdélybe.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?