LELKIZŐ

Érzékeny témát feszeget Tilla

A sajnálkozásra egy mozgássérült embernek semmi szüksége nincs. Ha megnézed Till Attila új filmjét, magad is rájössz...
  • Szerző: Buster

Nehéz témához nyúlt Tilla a Tiszta szívvel című filmjével. Három mozgássérült ember sorsán keresztül csöppenhetsz bele a magyar valóságba és a kemény bűnözők világába.

A téma kemény, a humor pedig nagyon igazi!

A film ötlete öt éve született meg, és az eltelt időben Till Attilában is megváltozott valami. A %% a premier után beszélgetett a rendezővel.

Miért ehhez a témához fordultál?

"Igazi népmesei szituáció ez. Számomra nagyon vonzó az az alaphelyzet, amikor a leggyengébb, a legkitaszítottabb lesz a legnagyobb hős.

Azt látjuk, hogy olyan emberek, akik a társadalomban a legkiszolgáltatottabbak, igazi, fegyveres mozihőssé válnak.

Nagyon szeretem az ellentétekkel való munkát, és itt sikerült is felállítanunk ezt az ellentétet. Abban biztos voltam, hogy kemény mozit akarok, amiben nem az csapódik le a nézőnek már huszadjára, hogy jaj, szegény mozgáskorlátozottaknak milyen nehéz. Arra azért figyeltünk, hogy megtartsuk a szereplők emberi mivoltját, és ne essünk túlzásba.”

Rendezőként is egyre ismertebbé válsz,  miközben igazi showman is vagy. Lassan eltolódsz filmes irányba, vagy marad a kettősség?

"Szeretem ezt a kettősséget. Az exhibicionista énemnek szüksége van a show-műsorokra, miközben a komolyabb felem már egy ideje ki-kibújik mögüle. Gondoljunk csak a Propagandára, amelyben egész más arcomat mutattam eddig is, mint mondjuk a Kismenőkben vagy  a Sztárban Szárban. Nagyon szeretem azokat az életszitukat, amikor százszázalékosan az én kezemben van a kontroll, és az egyik ilyen a rendezés, ilyenkor minden rajtam múlik, minden az én bűnöm.”

Merre tovább?

"Egy nagyon komoly fesztivál érdeklődik a film iránt, tehát nemzetközi porondon is megmutathatjuk, ha minden igaz. Persze nem gondolkodom nagyban, mint a Saul fia alkotói, hiszen ők jobban működnek a témájukkal világszinten, ráadásul a mi filmünkben sok a szöveg, ami nehézzé teszi a tolmácsolást a nemzetközi porondon.”

A mozgássérült hősöket nem színészek alakítják, kapcsolatban maradsz velük a jövőben is?

"Barátaim lettek! Fenyvesi Zoliban és a Fekete Ádámban is benne rejlik egy önálló film.

Zoli egy igazi partiállat, aki nagyon vicces és felszabadult srác. Amióta őket ismerem, megváltozott a látásmódom. Az elmúlt öt évben sokat foglalkoztam a témával, és nagy ajándék az élettől, hogy ma már nem igazán látom, ha valaki kerekesszékes.

Zolinak köszönhetően már nem olyannak látom a testét, mint korábban, vagy nem olyannak, mint a nézők látják. Egy srácnak látom, aki elképesztően tehetséges.”

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
A zserbó, amivel a nagyit is lepipálod
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?