LELKIZŐ

Elhunyt a filmes legenda, ő volt az első híres gyerekszínész

A némafilmes korszakban mindössze másfél évesen vált sztárrá Diana Serra Cary.
  • Szerző: Ripost

101 éves korában elhunyt Diana Serra Cary, a hollywoodi némafilm korszak utolsó színésze – adta hírül a Variety. A Peggy-Jean Montgomery néven született Baby Peggyként ismert Cary gyerekszínészként kezdte karrierjét. A három legismertebb gyerekszínész között tartották számon, Jackie Coogan és Baby Marie mellett.

A kis Peggyt tizenkilenc hónapos korában fedezték fel, amikor anyjával és annak statiszta barátjával a hollywoodi Sunset Boulevardon található Century Studios-ba látogattak. Apja, Jack, egykori cowboy és parkőr több westernfilmben is szerepelt kaszkadőrként Tom Mix amerikai színész oldalán.

Fed Fishback rendező, látva Peggy jól nevelt és engedelmes viselkedését apjával szemben, felkérte a szülőket, hadd szerepeljen a kislány a Century kutyasztárjával készült Brownie the Wonder Dog című rövidfilm sorozatban. Peggy első filmes szereplése a 1921-es Playmates-hez kötődik, ezután a kislány családja hosszú távú szerződést kötött a Centuryvel.

Baby Peggy 1921 és 1923 között több mint 150, a Century Film Corporation által készített rövidfilmben szerepelt. Sztárrá válásával párhuzamosan Peggy filmjeit külön márkaként kezelték, az alkotások Universal Jewels néven futottak, ezzel is a lány különálló státuszára célozva, hiszen Peggy filmjei számítottak a stúdió legrangosabb és legdrágább termékeinek.

Fotó: Getty

A színésznő gyermekkori hírneve és gazdagsága ellenére az 1930-as évekre – a némafilm-korszak elmúltával – elszegényedett és különmunkát kellett vállalnia.

Montgomeryt fiatalkorától kezdve érdekelte az írás és a történelem, ezért későbbi éveiben Diana Serra Cary néven íróként és némafilm történészként folytatta karrierjét.

És ezeket olvastad már?