LELKIZŐ

Megható, mit mondott a halála előtt Csukás István

A Kossuth-díjas író, költő azt is egyfajta díjként élte meg, hogy bekerült a Nemzeti Alaptantervbe.
  • Szerző: ripost

Néhány héttel ezelőtt adott interjút az Origónak Csukás István. A nagy mesemondó óriási megtiszteltetésként élte meg, hogy bekerült a Nemzeti Alaptantervbe, ezt egyfajta díjnak tekintette.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: MTI: Mohai Balázs

„Néhány napja hívtak telefonon, hogy hallottam-e a hírt. Nem hallottam, de nagyon örültem neki. Tulajdonképpen ez is egy díj, csak másfajta. Életemben sok díjat kaptam – hivatalos díjakat, és a gyerekektől a szeretet aranyérmeit. De azon tűnődtem, hogy ez a halhatatlanság kapuja. Többek között Petőfivel, József Attilával, Móricz Zsigmonddal osztozom. Mégpedig egy nagyon szép helyen: a gyerekek fejében. Eddig is olvasták a könyveimet a gyerekek, de most, hogy bekerültek a meséim a Nemzeti Alaptantervbe, úgy olvassák majd, hogy ezek a világ fontos tudnivalói közé tartoznak. Ez nagyon megtisztelő” – fogalmazott az Origónak Csukás István.

Az író azt is elmondta, hogy a mai, rohanó világban is nagy szükség van a mesékre.

„Fontosnak tartom, hogy a gyerekkor minden szakaszában megkapják a kicsik a nekik szóló műveket. Úgy szoktam fogalmazni, hogy a mese segít birtokba venni a világot” – mondta el a portálnak adott utolsó interjújában az író.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?