LELKIZŐ

Szívszorító képek: végső búcsút vettek Andorai Pétertől

A család és a kollégák kísérték utolsó útjára Andorai Pétert szerda délután. A Kossuth- és Jászai Mari-díjjal kitüntetett, a Nemzet Színésze címmel elismert színművészt a Farkasréti temető művészparcellájában helyezték örök nyugalomra.

Szemerkélő esőben kezdődött el Andorai Péter temetése szerda délután. A Farkasréti temetőben a színész családja, fia, ifjabb Andorai Péter, menye és volt felesége, Ábrahám Edit megtörten búcsúztak a szerettüktől, akárcsak a volt kollégák, pályatársak, többek között Bodrogi Gyula, Eperjes Károly, Szabó István, Cserhalmi György, Haumann Péter, Csákányi Eszter, Koltai Lajos, Trokán Péter és Szacsvay László.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A gyászoló család és a barátok (jobbról): a volt feleség, Ábrahám Edit, ifjabb Andorai Péter, a felesége, Dorina. A háttérben: Haumann Péter, Cserhalmi György, Kern András, Trokán Péter, Csákányi Eszter és Bánsági Ildikó, aki partnere volt a nagy sikerű Bizalom című filmben. Fotó: Szabolcs László / Ripost

A Nemzet Színésze címmel elismert színművészt katolikus szertartás keretein belül búcsúztatták, a ravatalnál pedig két jó barátja, Szabó István és Eperjes Károly mondtak beszédet.

„Nagyon szerettünk és szeretünk, Péter. Azt is kérte Peti, hogy hívjam fel Istvánt, hogy ő is mondjon egy beszédet. És úgy gondolom, ismerve Pétert, hogy nem kell itt sokat beszélni, hanem ő is most könnyezik, és azt szeretné, hogy minél hamarabb legyünk ezen túl” – mondta a búcsúbeszédében Eperjes Károly, aki után Szabó István emlékezett a színészre.

Eperjes Károly és Szabó István mondták a búcsúbeszédeket Fotó: Szabolcs László / Ripost

Miért voltál fontos az életünkben, Péter? Először 1979-ben készítettünk együtt filmet, azután még nyolc filmet az eltelt évek során. Utoljára múlt évben követhette arcodat, figyelmes, átható tekintetedet a kamera. Különös, titkos belső energia áradt belőled. Férfiasság és törékenység, erő és kétkedés együttese. Nagyon szeretetreméltó ember voltál, figyelmes, hűséges jó barát, nyugodt, felkészült, támogató munkatárs. Pontosabban: nagyon nagy színész voltál„ – fogalmazott az Oscar-díjas rendező, aki Andorai tehetségét is méltatta.

Fotó: Szabolcs László

Ábrahám Edit a könnyeivel küszködve, megrendülten búcsúzott a volt férjétől, akinek életének utolsó éveiben szoros barátságban álltak egymással. Fiukkal, ifjabb Andorai Péterrel egymást támogatták mély fájdalmukban. A művészparcella felé vezető lassú menetben a színésznő Andorai Péter bekeretezett portréját szorította magához, amit végül a sírnál helyezett el, ahol már képtelen volt visszatartani a könnyeit.

Éppen a temetés végére, mintha az égiek is úgy akarták volna, elállt az eső, a gyászolók pedig csendben elhagyták a temetőt.

És ezeket olvastad már?