LELKIZŐ

Utolsó filmjével a nagy visszatérésre készült Andorai Péter

Andorai Péter egy idős embert alakított Szabó István Zárójelentés című filmjében. Ez volt a Kossuth-díjas színész utolsó szerepe, és egyben hosszú évek óta az első is. Fia a Ripostnak elmondta, hogy édesapja izgatottan várta a február végi premiert, vágyott a szakma és a közönség elismerésére, ám ez már nem adatott meg neki...

Szabó István új filmjében tért volna vissza Andorai Péter. A Nemzet Színésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas színművész évek óta visszavonultan élt, ám nem önszántából. Súlyos egészségügyi problémája miatt nehezére esett a mozgás.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fia, ifjabb Andorai Péter a hétfői számában elmondta, édesapja komplex mozgásszervi betegségben szenvedett, ami a mindennapjaira is rányomta a bélyegét.

Fotó: Czimbal Gyula / MTI

A színész ezért is örült nagyon, amikor Szabó István 2018-ban szerepet ajánlott neki legújabb filmjében, a február végén bemutatásra kerülő Zárójelentésben. Az Oscar-díjas rendezővel számos alkalommal dolgozott már együtt, többek között az Oscar-díjat elnyert Mephistóban, vagy a Bizalomban, amit szintén jelöltek a legrangosabb filmművészeti díjra.

Egy tavalyi interjúban elmondta, szívesen játszana még, a színház terápia számára, és felkéréseket is kapott, a Magyar Színháztól és a Vígszínháztól. A próbán azonban kiderült, hogy nincs elég jó egészségi állapotban a szerephez, ő pedig nem akarta kellemetlen helyzetbe hozni a társulatot és lassítani a munkájukat, ezért inkább visszalépett. A forgatás viszont könnyebb volt számára, hiszen ott az állapotához képest könnyebb volt finomítani a karakteren, mint egy színházi produkcióban.

Fotó: Novák Emil

Éppen ezért rendkívül izgatottan várta a premiert, amikor a közönség és a szakma elé léphet, akik értékelhetik az alakítását, és talán újabb szerepajánlatokkal is megkeresik őt...

Ifjabb Andorai Péter Fotó: TV2

Ifjabb Andorai Péter Fotó: TV2

„Tudom, hogy nagyon jó élménye volt a forgatásról, és nagyon szerették ott őt. Boldoggá tette őt az a három nap, amíg dolgozhatott. Nagyon várta a filmet, mert nem tudta előre, hogy hogyan fog megjelenni benne, és milyen lesz a végeredmény. Amiatt is izgult, hogy miként fogadja majd őt a szakma és a közönség, hiszen évek óta nem szerepelt már. De sajnos ezt már nem tudhatja meg...„ - nyilatkozta megtörten a -nak ifjabb Andorai Péter, aki lapunknak megerősítette: édesapja reménykedett abban, hogy várnak még rá izgalmas szerepek.

Fotó: InterCom

”A nyugdíjas éveit élte, de számított rá, hogy megtalálja valami olyan ajánlat, amit az állapotához képest el tud vállalni. De sajnos annyira be volt korlátozva a fizikai problémája miatt, hogy nagyon szűkösek voltak a lehetőségei” - fogalmazott Péter.

Ifjabb Andorai Péter: Önismeretet tanultam a papától

A Kossuth-díjas színészt és egyetlen fiát rendkívül szoros kapcsolat fűzte össze. Péter az utolsó időkben is rendszeresen látogatta az édesapját, és mindent megtett, hogy boldoggá tegye a mindennapjait. „A legfontosabb, amit az életem során tanultam tőle, az az önismeret, hogy az ember önmagát, és ezen belül is mindig az igazságot keresse és ismerje meg” – fogalmazott a -nak ifjabb Andorai Péter.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?