HŰHA

Sztárok, akik megbuknának magyarból

Az időnkénti rossz helyesírás bizony a sztárokra is jellemző. A Ripost, akár egy jó tanár, szép szóval figyelmeztet a hibákra.
  • Szerző: B.M.

A lapunk által megkérdezett nyelvész szerint ma már nincs akkora jelentősége a helyesírásnak, mint régebben. „Átvették a főszerepet a számítógépek. Manapság szinte teljesen megszűnt a kézírás szükségessége, például Amerikában már több iskolában is csak gépírást oktatnak a diákoknak. A számítógép pedig a helyesírás ellenőrző rendszerén keresztül kijavítja a szövegeket.” – mondta a szakember a %% munkatársának. Az is lehet, hogy az elfoglalt sztároknak csak a kapkodás miatt nincs idejük a megfelelő fogalmazásra. Nézzük, kik követtek el szembetűnő hibákat mostanság!

Keresztes Ildikónak komoly gondjai vannak a központozással

„(…) Tudom hogy a bugyimban is szeretnének turkálni, de ezt az élvezetet nem fogják akkor sem megkapni ha eldurrannak a kíváncsiságtól. (…)” (Facebook, június 25-i bejegyzés)

Így van helyesen:

Tudom, hogy a bugyimban is szeretnének turkálni, de ezt az élvezetet akkor sem fogják megkapni, ha eldurrannak a kíváncsiságtól.

Tanácsaink:

Ha beszéd közben úgy érzed, kis szünetet kell tartanod, oda nagy valószínűséggel vesszőt kéne tenned, ha írsz.

Tóth Gabinak posztjaiban totális káosz uralkodik

„A melleim sajnos teljesen elfogytak amikor 15 kilót leadtam és azt gondolom ,hogy teljesen az izlésesség és a természetesség keretein belül végeztek rajtam beavatkozást! a plasztikát pont olyan nőknek találták ki, akiket sajnos a sok fogyás, szülés, esetleg sajnálatos módon melleltávolitás miatt elvesztették a nőiességüket! (…) Hajhosszabbitás: 8 évig rövid hajam volt és amit csak lehetett azt kihasznál tunk abból a fazonból (…) (Facebook, július 7.)

Helyesen:

A melleim sajnos teljesen elfogytak, amikor 15 kilót leadtam, és azt gondolom, hogy teljesen az ízlésesség és a természetesség keretein belül végeztek rajtam beavatkozást! A plasztikát pont olyan nőknek találták ki, akiket sajnos a sok fogyás, szülés, esetleg sajnálatos módon melleltávolítás miatt vesztették el a nőiességüket! (…) Hajhosszabbítás: 8 évig rövid hajam volt, és amit csak lehetett, azt kihoztunk abból a fazonból (…)

Tanácsaink:

A mondatokat nagybetűvel kezdjük.

A kötőszavak elé vesszőt teszünk.

Ne rettenj meg a hosszú magánhangzók használatától!

Kelemen Anna ugyan nem mindig a média kereszttüzében éli az életét, de közösségi oldalán mégis nagyon aktív. Itt fedeztünk fel  egy szarvashibát!

"Felhívom ezennel a figyelmet hogy semmilyen egyébb közösségi oldalon nem vagyok fennt! Úgyhogy valaki más szórakozik a nevemben!" (Facebook, május 2.)

Így van helyesen:

Felhívom ezennel a figyelmet, hogy semmilyen egyéb közösségi oldalon nem vagyok fent! Úgyhogy valaki más szórakozik a nevemben!

Tanácsaink:

Anna! Használj vesszőket!

Ne duplázd a mássalhagzókat, ha nem muszáj!

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?