Létrehozva: 2017.11.06.

Som Lajos diliházba záratta magát a börtönbüntetés elől menekülve

Amennyire sikeres volt a Piramis együttessel a pályája, annyira kalandos is.

Viharos házasságok, szeretők garmadája, kábítószeres bulik és letartóztatás aranycsempészésért. Som Lajos 112 napot töltött előzetesben a Markó utcában, és két év két hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték.

A hetvenes évek végén, a nyolcvanas évek elején minden, Szovjetunióban koncertező magyar banda kilószámra hozta haza az aranyék szereket. Odakint nagyon jól kerestek, a rubel meg itthon nem ért semmit, ezért döntöttek a legtöbben az aranycsempészés mellett. Mivel a Piramis együttes nagyon népszerű volt az oroszoknál is, Soméknak sok fellépésük volt, többek között Moszkvában is.

Som Lajos és Köves Miklós is inkább ékszerben hozta haza a keresetét, ami sokáig jól is működött. Nem foglalkoztak a besúgókkal, Som úgy volt vele, hogy népszerűségük miatt őket nem érheti baj. Pedig éppen ez lett nemcsak az ő, hanem a Piramis veszte is, valaki ugyanis jelentést írt arról, hogy rendszeresen aranyat csempésznek a Szovjetunióból. 1982. október 15-én egy kinti turnéjuk után éppen Moszkvából jöttek haza, amikor a budapesti reptéren Som Lajos kezén csattant a bilincs.

Először a Tolnai utcában, majd a Markó utcában volt előzetesben, miközben Karda Bea egyéves kislányukkal egyedül maradt. Levélben tartották a kapcsolatot, később az énekesnőt is kihallgatták.

„Első fokon egy év tíz hónapot kaptam, de el nem tudtam képzelni, hogy én ezt tényleg leüljem - mesélte korábban a Piramis együttes alapítója. – Egyébként is szerintem igazságtalan volt ez, hiszen ekkor már lehetett törvényesen aranyat hozni hazánkba. Szóval nem véletlen, hogy a sok „csempész” közül engem csuktak le, mi voltunk a Révésszel abban az időben a legismertebbek. Velem akartak példát statuálni. Úgy voltam vele, ha a másodfokú ítélet is bűnösnek talál, akkor megszököm, és egy kamionban kicsempésztettem volna magam, közben munkahelyet is szereztem magamnak Németországban…”

Végül 112 nap után engedték ki, és szabadlábon várta nagyon bizakodva a másodfokú ítéletet. Amin teljesen ledöbbent, mert még az elsőnél is súlyosabb volt: két év két hónap letöltendő börtönbüntetést kapott.

„Inkább nem mentem be, hanem bujkáltam – írta önéletrajzi könyvében a zseniális basszusgitáros.  – A börtön elől menekülve a család egy régi barátja, egy európai hírű professzor bújtatott a Rózsadombon. Én voltam ott a Galambász úr, mert gyűjtögettem a kenyérmaradékokat a galamboknak. Az elején még élveztem is. De nem ez volt a megoldás hosszú távon.”

Végül eszébe jutott Somnak barátja, Berecz János, a magas rangú politikus. Felhívta, hogy járjon közbe az érdekében. De erre már nem volt szükség, mert közben kegyelmet kapott a Népköztársaság Elnöki Tanácsától.

Takáts Tamás szerint is a híressége volt Som veszte
A Karthago együttes frontembere is megerősítette, hogy akkoriban csak az aranycsempézés volt a járható út. Csak így jártak jól.
„Szinte mindenki ezt csinálta. Ebből következően a Piramis lebuktatása csak a bűnbak megtalálása és felmutatása, mert ők voltak a leghíresebbek – nyilatkozta Takáts Tamás. – Én sosem voltam Piramis-rajongó, de kétségtelen, hogy csakis a Beatles-filmben láttam olyat, hogy sírva sikítanak a csajok a koncerten. Egyszer láttam Somékat a Kisstadionban, ledöbbentem, körülöttem ordítozva sikítoztak a lányok: Lajos, Révész! Szóval hihetetlen bálványok voltak. És akkor a hatalmasok azt gondolták, le kell fejezni a sárkányt, és meg is tették!”

Ez is érdekelhet

origo.hu

Döntött a romániai magyar botránybíróról az UEFA

origo.hu

Egyre többen halnak meg szex közben, és már kezdik sejteni, miért

borsonline.hu

Házasság első látásra: Enci megfenyegette Andrist, mindent kitálal

magyarnemzet.hu

A trágár DK-s Gyurcsány-kitűzővel a mellén olyan gyorsan menekült, hogy azt még Szoboszlai is megirigyelné

mindmegette.hu

Tegyél szivacsot a hűtőbe – meglepő hatással lesz a pénztárcádra!

hirtv.hu

Kiderült, ki írta az elhíresült adatvédelmi nyilatkozatot

origo.hu

Fejjel lefelé mutogatja a hatalmas melleit Sydney Sweeney - fotók

mindmegette.hu

Puha, édes tészta, különleges formában: így készül a budai kuglóf

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Elképesztő fotók! Undorító, félelmetes állatokkal fotózták a TV2 sztárjait - galéria

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

HŰHA

Áll a bál az X-Faktor körül, még saját mentora is a műsort szapulta

HŰHA

Újabb álompár van születőben? Nagy Ő Natira hajt a magyar rapper

HŰHA

"Csak dolgozni ne kelljen..." – közel félmilliót keresett egy nap alatt Aurelio

HŰHA

„Hű, de taplón beszél” — új szerelme miatt féltik Berki Mazsit

HŰHA

Megdöbbentő vallomás: Young G Béci felesége ezért hagyta ott a modellszakmát

HŰHA

Bochkor Gábor nem kertelt, megvan a véleménye arról, amit Ábel Anitáék csináltak

HŰHA

Ezen besírsz! Ezzel a világsztárral keverték össze a magyar énekesnőt

HŰHA

Csúnyán megfenyegették Curtist, csattanós választ adott