HŰHA

Milliókat bukik a Neoton zenésze

Majdnem biztos, hogy megtorlás nélkül marad az a szemérmetlen dallopás, amivel rengeteget keresett a kínai sztár.
  • Szerző: Buster

Végvári Ádám csak nemrég értesült róla, hogy egy kínai popsztár egyszerűen ellopta a Neoton Família 1984-ben megjelent nagylemezére írt Karnevál című dalát.

A szerző ugyan azt mondta, hogy megpróbálja érvényesíteni szerzői jogait, de egyelőre csak a televíziós lejátszások után kapott némi pénzt, miközben Jacky Cheung például a 2011-es Guinness-rekordok könyvébe is bekerült turnéjával, melyen Végvári dala is szerepelt. Ádám a jogait és persze a jogdíjait szeretné érvényesíteni, melyben egy barátja segít neki.

„Tényleges előrelépés nincs az ügyben, de egy barátom, aki jelenleg is Kínában tartózkodik, igyekszik utánajárni a lehetőségeknek”

– mondta lapunknak Ádám, aki talán nem is tudja, miféle szélmalomharcba kezdett bele, a szerzői jogokat gyakorlatilag alig-alig ismerő és elismerő országban. Erről Joós István a Magneoton kiadó igazgatója mesélt a%%-nak.

"Kína a legkeményebb dió szerzői jogok tekintetében. Az internet megjelenése előtt gyakorlatilag ellenőrizhetetlen volt, hogy kinek a szellemi termékét lopták el és dolgozták fel ottani előadók. Ma ugyan fel-felbukkannak plágium ügyek, de olyat még nem hallottam, hogy valaki érvényt is szerzett ott a szerzői jogának. Ha ez Ádámnak sikerül, az egész világ lesz hálás neki, hiszen tudható, hogy Kína a világ nagy márkáinak kilencvenöt százalékát hamisítja, úgy, hogy annak nincs következménye."

Én úgy gondolom, hogy lehetetlen küldetés a jogérvényesítés, de drukkolok

- mondta kissé szkeptikusan a zenei szakember.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?