HŰHA

Megdöbbentő titok derült ki Németh Lajosról: kollégája buktatta le

Az időjós nem tudja pontosan, mikor is született, ezért egy hétig ünnepel.
  • Szerző: Ripost

Kedves barátja, Szebeni István köszöntötte fel elsőként Németh Lajost hetvenedik születésnapján. Csak az fura, hogy a meteorológus 17-én született, a híradós viszont 11-én köszöntötte. Igaz, beleírta azt is, hogy: „Büszke vagyok rá, hogy lassan húsz éve ismerhetlek és hallgathatom az anekdotáidat! Még a szülinapod is érdekes, külön története van, hogy miért egy hétig tart, hiszen 17-ig ünnepled!”

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A Bors éppen ezért megkérdezte Németh Lajost, hogyan lehetséges ez.

„Hivatalosan tizenhetedikén van, de az hétszentség, hogy nem akkor születtem, hanem előbb – meséli nevetve. – 1950-ben, amikor megláttam a napvilágot egy nyári hajnalon a bábaasszony segítségével, pont a legnagyobb aratási időszak volt. A Rákosi-rendszerben a nagy szigorúság közepette apám és a nagyapám is kint volt aratni a földeken. Apukám tizenkilenc éves volt, ahogy anyukám is, és látástól vakulásig dolgoztak. Abban az időben nem volt telefon.

Hírnököt ugyan küldtek, hogy megszületett a gyerek, de arra nem volt idő, hogy letegyék a kaszát. Mire a nagyapám és az apám befejezte az aratást, tizenhetedike lett, így apám csak akkor tudott bemenni a községházára, hogy bejelentse, megszületett a gyereke. Akkor írták be, hogy megszületett ifjabb Németh Lajos.

De az biztos, hogy tizenegyedike és tizenhetedike között bármikor születhettem. Míg éltek a szüleim, eszembe sem jutott megkérdezni, hogy pontosan melyik napon”.

A meteorológus emiatt egy percig sem bánkódik, sőt. Nála mindig félig teli a pohár, a különös szülinapját is derűsen kezeli.

„Tizenegyedikén elkezdjük ünnepelni, és tartjuk tizenhetedikéig. Hát ez a történetem. Szebeni Pisti barátom ismeri, és az első akart lenni, aki felköszönt. Innentől már ország-világ tudja”.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?