Létrehozva: 2020.02.26.

„Királynőként hagyta abba” – így emlékeznek kollégái Psota Irénre

A 86 éves korában elhunyt legendás színésznő négy éve hunyt el, de kollégáiban most is élénken élnek az emlékek róla.

86 éves korában, álmában ment el örökre a kétszeres Kossuth-díjas Nemzet Színésze. Psota Irén páratlan tehetség volt, és nem könnyű, de kivételes természet. Erről mesélt szívének kedves kollégája, Szerednyey Béla, akinek ma is hiányzik „a Psota”. Mellette pedig Szirtes Tamás is felidézte a közös perceket.

Fotó: MTI

„Felmennék hozzá egyszer-egyszer. Olyan furcsa világ van, szerintem ezt ő nem is nagyon értené. Szerencsés élete volt, és nemcsak neki, hanem az egész generá­ciójának. A szakmánkban manapság egyre nagyobb a kiszolgáltatottság. Ő még megengedhetett magának számtalan allűrt, ami akkor sem volt kívánatos, de ma már munkahelyvesztéssel jár” – mondta a Borsnak a színész.

Ezt erősíti meg Szirtes Tamás, a Madách Színház igazgatója, aki abban a szerencsében részesült, hogy rendezhette a művésznőt.

„Psota Irén volt az a művésznő, aki rendkívül közel állt hozzám. Jó tizenöt éve egyszer behívott az öltözőjébe, és azt mondta: Tamás, nekem mindig a Vámos Laci volt a rendezőm, de meghalt. Azt szeretném, ha mostantól ön rendezne. Kiválasztott rendezőjének, ami számomra óriási megtiszteltetés volt. Egy színésznőnek, egy ilyen nagy művésznek kell valaki, aki törődik vele, és ezt örömmel vállaltam. Onnantól minden erőmmel, a lehetőségekhez mérten nagyon törődtem vele. Megcsináltam a nagy szólóestjeit a színházban” – idézte fel.

„Ő nem nehéz ember volt, hanem hallatlanul igényes önmagával és mindenkivel szemben. Amit mástól megkövetelt, azt önmagától is. A színház volt a szerelme” – tette hozzá.

Szerednyey már a Madáchban volt, amikor megérkezett Psota a Nemzetiből. A Dr. Hercz olvasópróbáján találkoztak először. „Volt benne egy nagyon szép, nehéz da­lom, és mivel prózai színészként végeztem, az énekléstől fáztam” – meséli Szerednyey. „Irén közben úgy állt háttal a nézőknek, mint senki más. Emlékszem a hatalmas, energiát sugárzó szempárra, ahogy azt üzente: Nyomjad, toljad, jó lesz! Rengeteg energiát küldött, éreztem. Néha neki énekeltem a dalt. Amikor ránéztem, mindig nagyon erős, feszült figyelmet láttam, biztatott” – mondta.

Ha a barátságuk kerül szóba, nevet, mert azt megérteni, elmagyarázni nem könnyű.

„Az Irénnel jóba lenni embert próbáló feladat volt. Ő olyan ló volt, amit folyamatosan lovagolni kellett. Nem lehetett elernyedni a ló hátán, mert ledobott” – magyarázza nevetve. „Talán az utolsó látogatásom volt nála a halála előtt, ősszel lehetett. Még akkor is mondott olyat, hogy most már takarodj innen! Kemény volt, de legalább beengedett. Abszolút nem vettem fel, jó, mindjárt eltakarodom Irénke, de még adok egy puszit. Akkor aztán röhögött. Maga mondta a színházban, hogy két ember tud vele bánni, Huszti Péter, meg én. Ha televíziós munkája volt, mondta, hogy én segítsek neki, ha ráérek, ha nem. Mentem. Én rendeztem az utolsó önálló estjét, a Psota, Psota, Psotát, és én mentem fel hozzá, amikor 80 éves korában abbahagyta. Győzködtem, Irén, csináld tovább! Szeretnek a nézők, állva tapsolnak, óriási siker. De azt mondta, nyolcvanéves kora után már nem akarja ezt az arcát a nézőknek mutatni. Ezt nem értettem, mert pont olyan volt, mint hetvenkilenc évesen, de ő ezt elhatározta. Királynőként hagyta abba a pályát.”

Ez is érdekelhet

origo.hu

Utálják, kigúnyolják, mégis ő mentette meg a nagyképű angolokat a totális focibukástól

origo.hu

Kegyetlen embervadászat zajlik Kárpátalján

borsonline.hu

„Az a kérdés, hogy ez szívedre vagy az eszedre hallgatsz” – Gyöngyi meghozta a végső döntést, Csabi azonnal könnyekben tört ki

hirtv.hu

A Fidesz-KDNP rendkívüli testületi ülés összehívását kezdeményezte a XVIII. kerületben a Koppenhága-ügy miatt

ripost.hu

Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

hirtv.hu

Rákay Philip elárulta, ki és miért rúgatta ki + videó

origo.hu

Összeomlott a Házasság első látásra egyik botrányos szereplője

travelo.hu

Nem engedik fel a magyar hegymászót a világ egyik legmagasabb csúcsára

ripost.hu

Megint nagyot fog esni az üzemanyag ára, eddig érdemes várni a tankolással

ripost.hu

Nem kérnek többet Manuelből: kiverte a biztosítékot a koncertje után a botrányos sztár

ripost.hu

Nagyot fog zuhanni az üzemanyag ára, ekkor várható

ripost.hu

Sztárok bulizás közben - Galéria

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

HŰHA

Áll a bál az X-Faktor körül, még saját mentora is a műsort szapulta

HŰHA

Újabb álompár van születőben? Nagy Ő Natira hajt a magyar rapper

HŰHA

"Csak dolgozni ne kelljen..." – közel félmilliót keresett egy nap alatt Aurelio

HŰHA

„Hű, de taplón beszél” — új szerelme miatt féltik Berki Mazsit

HŰHA

Ez forró: feszülős bőrnadrágban, párja ölében pózol Tücsi

HŰHA

Megdöbbentő titkok derültek ki Harry herceg múltjából

HŰHA

„Büszke lehetsz!” - Mindenkit meglepett Tóth Gabi - Fotó

HŰHA

Házasság első látásra: Nem hiszed el, milyen kínos titok derült ki Csabiról