HŰHA

Hihetetlen fordulat: Ennyivel megúszhatják Hien rokonai

Az ügyvédek célja természetesen a teljes felmentés, de már most biztos: Ennél többet nem kaphatnak az embercsempészéssel vádolt rokonok...
  • Szerző: Buster

Bár a Megasztárban megismert Hien jelenleg Amerikában él és dolgozik, szinte biztosra vehető, hogy nem múlik el úgy nap, hogy ne gondolna összeszoruló gyomorral szüleire és féltestvérére. Rájuk ugyanis minimum egy tárgyalás még vár szeptemberben, ahol eldőlhet, börtönbe kell-e vonulniuk embercsempészet miatt. 

A család számára azonban megnyugtató lehet, hogy két hónappal a tárgyalássorozat folytatása előtt kiderült: nem kaphatnak súlyosabb büntetést annál - az egyébként meglehetősen enyhe - ítéletnél, mint amit első fokon kiszabott rájuk a bíróság. 

2018 tavaszán Hien apját, Nguyen Tuan Anht (akit a bűnszervezet fejének tartanak) 5 év börtönre, míg az énekesnő fivérét 2 év hat hónapra, édesanyját pedig 1 évre ítélték. A bírói döntés mindhárom vádlott esetében kirívóan enyhének mondható, hiszen az embercsempészet minősített esetéről van szó, ami maximum 16 év börtönbüntetéssel „jutalmazható”, és ha a középmértékkel számolunk, akkor is kioszthatott volna 8 évet a bíró fejenként. A történet pikantériája ugyanakkor nem ez. Hien édesanyjának és testvérének ügyvédje dr. Tran Dániel lapunknak elárulta, miért készülnek jutalomjátékra a 25 vádlott ügyvédei szeptemberben.

Természetesen az ügyben érintett 25 vádlott majd' mindegyike fellebbezett, leszámítva azokat, akik elfogadták az ítéletet. Akik így tettek, mindannyian enyhébb, nem szabadságvesztéssel járó büntetést kaptak. A történet érdekessége, hogy míg a fellebbező védők betartották az ítélettől számított három napos benyújtási határidőt, addig az ügyészség ezt elmulasztotta, és csak tíz nappal később jelezték, hogy nem fogadják el az ítéleteket. 

A késés miatt azonban ez olyan, mintha meg sem történt volna.

A bíróság ez esetben a teljes ügyet felülbírálja ugyan, de életbe lépett a súlyosbítási tilalom, ami szerint nem lehet súlyosabb ítéltet hozni, mint az elsőfokú eljárás végén hozott döntés” 

- nyilatkozta a védő a %% napilap pénteki számának.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?