HŰHA

György herceg egyetlen eséstől is elvérezhet?

Az immár két gyermekes hercegi pár néhány napja bejelentette, egy időre elvonulnak a külvilágtól. Persze azonnal megindultak a találgatások, mi lehet a teljes elzárkózás oka. Sokan egy rég elfeledett, családi betegségről kezdtek suttogni.

Vilmos herceg és Katalin hercegnő a napokban kocsiba pattanva búcsút intettek Londonnak és az örömmámorban úszó tömegnek, vidéki birtokukra költöztek. Utolsó hivatalos nyilatkozatukban kijelentették, egy kicsit szeretnének négyesben lenni, és egymásra figyelni. Közleményben kértek mindenkit, ne zaklassák őket.  Sokak szerint a dolgok hátterében a kismama aggodalma áll, aki a szülés után egy genetikai vizsgálatnak vetette alá magát, és gyermekeit is.

A véres nyomok 1800-as évekig vezetnek vissza….

Mint az már régóta nem titok, az angol királyi család az XIX. század elejétől küzd a hemofília nevű, komoly örökletes betegséggel. Ez először Viktória királynőnél jelent meg, és Lipót nevű fiát, és annak unokáját is érintette. A betegség lényege súlyos vérzékenység, mely elsősorban a férfiakat veszélyezteti. Az uralkodócsalád számos tagjának okozta már halálát, és az egymás közt való házasodás miatt, fél Európán végigsöpört az 1800-as évektől kezdve. A probléma lényege azonban, hogy a hemofília valódi örökítői a nők, hiszen a betegség csak az X-kromoszómához kötődik.

Vajon felüti-e újra a fejét a hemofília?

Ezért aggódik Katalin hercegnő, és ennek szeretne a végére járni. Ha ugyanis igaz, hogy ő és férje, Vilmos herceg távoli unokatestvérek, akkor a hercegné is hordozhatja a betegséget. Mindez pedig végzetes lehet György hercegre nézve. Sokan állítják, nem véletlen, hogy Katalin igyekszik szinte minden pillanatban kisfia mellett lenni. Ezért megy vele mindig a játszótérre, és ezért rohant haza már néhány órával a kislánya születése után a kórházból.

„Ha György valóban hemofíliás, - mint a királyi család oly sok tagja az elmúlt kétszáz évben - akkor egyetlen esés is végzetes lehet a játszótéren”

mondják a bennfentesek. A kis György herceg minden héten nagyon komoly úszóleckéket kap. Mindezt ennyire fiatalon az orvosok javasolták , hiszen a hemofíliás betegeknek  már kisbaba korukban a lehető legtöbb rendszeres testedzésre, elsősorban úszásra van szükségük ahhoz, hogy az ízületi deformitásokat elkerüljék.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?