HŰHA

Kitálalt a komornyik: ezt tette Fülöp herceg, amikor értesült Diana és Károly válásáról

Annak idején Fülöp herceg egyáltalán nem volt elragadtatva attól, hogy fia, Károly herceg szívesebben tölti az idejét Camilla Parker-Bowles-szal.
  • Szerző: ripost

Sokan úgy hiszik, Fülöp herceg a kezdeti lelkesedés után nem kedvelte a menyét, Diana hercegnét. Most az 1997-ben elhunyt hercegné egykori komornyikja, Paul Burrell cáfolta meg ezt a vélekedést.

Fülöp herceg meg akarta menteni a fia házasságát

Fülöp herceg meg akarta menteni a fia házasságát
Fotó: AFP

A nemesi családból származó Diana Spencer 1981 nyarán kötött házasságot II. Erzsébet királynő és Fülöp herceg elsőszülött fiával, Károly walesi herceggel. A trónörökös és Diana házassága azonban nem volt felhőtlen, és bár a nyilvánosság előtt próbálták fenntartani a látszatot, a kapcsolatuk hamar zátonyra futott.

A hercegné a kilencvenes évek elején titkos hangfelvételeken számolt be boldogtalan életéről, a kazettákat pedig kicsempészte az otthonából, és a világhírű életrajzírónak Andrew Mortonnak juttatta el azokat.

1992-ben jelent meg a Diana – A saját szavaimmal című könyv, ami világszerte bestseller lett, és egy csapásra világossá tette mindenki számára, hogy sem a herceg, sem a hercegné nem boldog a házasságukban.

A királynő ezután engedélyezte a házaspárnak a különélést, de az sem segített, így 1996-ban beleegyezett, hogy Károly és Diana elválhassanak.

Azt azonban kevesen tudják, hogy Diana apósa, Fülöp herceg mindent megtett azért, hogy megmentse a fiatalok házasságát – jobban akarta mindezt, mint maga Károly.

„Fülöp herceg valószínűleg többet tett a házasság megmentéséért, mint Károly herceg, még akkor is, ha néha keményebben fogalmazott” – mondta el Paul Burrell a Mirrornak.

Amikor világossá vált számára, hogy hiába minden törekvése, nem tehet semmit, érzelmes és szeretetteljes leveleket váltott Dianával, akit a támogatásáról biztosított. Fülöp ugyanis nem kedvelte túlzottak Károly fiatalkori szerelmét, Camilla Parker Bowles-t.

Zavarta, hogy az asszony házas, két gyermeke van, és koránt sem tartotta olyan kifinomultnak, mint a Nép Hercegnőjeként emlegetett Dianát.

Diana hercegné 1997-es halála után aztán el kellett fogadnia, hogy Károly érzelmei a gyermekkori szerelme iránt kicsit sem mérséklődtek. Amikor a trónörökös 2005-ben elvette feleségül Kamillát, aki így megkapta a királynőtől cornwalli hercegné titulust, kénytelen volt megbékélni fia választottjával.

Az évek múlásával aztán megkedvelte Kamillát, miután látta, hogy az asszony valóban boldoggá teszi az elsőszülött fiát.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?