HŰHA

Így fest a magyar színésznő – a legnagyobb művészek képeit gondolta újra

A Básti Lajos-díjas színésznő, Fazakas Júlia – aki amellett, hogy „békeidőben” számos zenekar énekesnője, csodálatos babákat varr és fest – a karantén időszakban egy újabb művészeti ágban bontogatta szárnyait.
  • Szerző: Ripost

A piacozók, a kofák, a parkban sétáló napfürdőzők is hosszú perceket töltenek el mostanában a Hunyadi téri park kerítése előtt, amelyen klasszikus és modern festmények és izgalmas újraértelmezéseik lógnak. Karakteres festményeket értelmezett újra egyetlen mobiltelefonnal és applikációs utómunkákkal a karantén időszakban Fazakas Júlia. Valamennyi parafrázis főszereplője ő maga, a központi figurák bőrébe pedig csupa otthon talált eszköz és jelmez segítségével bújt. Eleinte a Facebookon örvendeztette meg ezekkel a követőit, most azonban az Arany10 csapata, szabadtéri kiállítást rendezett a képeiből.

Fazakas Júlia

Minden képének a művésznő a főszereplője

Meglepetés tárlatvezetést kaptunk

Amikor egy napsütéses szombat délelőtt ellátogattunk a Hunyadi térre, nem gondoltuk, hogy ekkora mázlink lesz: maga az alkotó tartott nekünk rögtönzött tárlatvezetés. Fazakas Juli ugyanis éppen a testvérét és családját kalauzolta alkotásai között, és nekünk is szívesen mesélt.

Covidosan is alkotott, ott a nyoma a festményen

„Ezt a képet akkor festettem, amikor én is elkaptam a Covidot. Ezért is szignóztam úgy, hogy Koronás Júlia” – mutatott az olasz Daria Petrilli ihlette, A flamingóvirág magányossága című parafrázisra. Közben elmesélte, hogy milyen izgalmas számára, amikor belehallgat a nézők beszélgetéseibe. „Egy kislánynak az anyukája mesélt a képekről, két idős barátnő pedig az amerikai Marion Peck Bessie May „Fuddrucker” című képen szörnyülködött, ami egy kancsal, nyuszifogú lányt ábrázol. Azt nem értették, hogyan lehet így elcsúfítani valakit?” – nevetett a színésznő. Majd egy aranymaszkot ábrázoló festményre mutatott: „Azt a képet úgy készítettem, hogy arany szépségpakolást tettem fel, és arra sminkeltem rá. Nagyon hosszú ideig tartott, amíg sikerült lemosni.”

Fazakas Júlia

Fazakas Júlia a képeit mutatja

Szent Rókus volt az első

Az első alkotás egyébként A Szent Rókus-parafrázis, ami a Szépművészeti Múzeum pályázatára készült, és Juli nyert is két belépőjegyet. Ezt követte az összes többi újragondolt festmény. „Szeretem azokat a festőket, akiknek a művébe belemásoltam magam” – árulta el a művésznő.

Frida Kahlo bőrébe a színpadon is belebújik

Láthatóan az arra járók, a piacozók és a kofák is szeretik ezt a rendhagyó kiállítást. „Most láttam, hogy az a zöld szövetkabátos lány a festő, aki ott szelfizik. Felismertem a képről” – mutatott örömmel az egyik gyümölcsárus Júliára. Lapunknak elárulta, hogy az ő kedvence a Frida Kahlo parafrázis. Nagyon megörült, amikor cserébe elmondtuk neki, hogy Fazakas Júlia a főszereplője az RS9-ben játszott Frida Kahlo balladája című előadásnak. „Ha újra kinyitnak a színházak, biztosan megnézem!” – fogadkozott a férfi. Más érdekességet is felfedeztünk a képeken: némelyiken ott pózol a színésznő kedves agara, Mozi kutya is – természetesen stílusosan jelmezben, újragondolva.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?