Létrehozva: 2019.03.29.

Előkerült Radics Béla sok milliót érő legendás gitárja

Talán nincs is olyan rockrajongó ma Magyarországon, aki ne hallott volna már Radics Béla legendás gitárjáról! Nos, a 888.hu most kiderítette, mi a helyzet a hangszerrel.

Megnyugtatunk mindenkit, a hangszer előkerült, és majdnem teljesen hibátlan állapotban van, így azt bárki hamarosan megnézheti. De ennyire ne szaladjunk előre, azok számára, akik nem ismerték Radics Bélát, fontos elmagyarázni, Ki is volt a Kapitány, aki megváltoztatta a hazai zene életet.

"Hogy milyen minőségről volt szó az esetében, azt jól érzékelteti az, hogy a Magyarországon Béla mögött csak másodiknak számító Barta Tamásról, az LGT gitárosáról 1972-ben Londonban azt írták, hogy jobb gitáros, mint Eric Clapton. Sokszor Jimi Hendrixen is túltevő virtuozitással, nemegyszer a fogával játszva kápráztatta el a közönségét az a Radics Béla, aki akkor és azóta is Magyarország legjobb gitárosának számít. Õ egy olyan különlegesen tehetséges zenész volt, aki úgy volt világklasszis, hogy nem akart hasonlítani senkire. Õ csak saját magát adta" - mondja a 888.hu interjújában dr Kosik Kristóf, aki felkutatta az évtizedeken át eltűntnek hitt hangszert, amelynek értékét jól mutatja, hogy 1961-ben 20.000 forintba került, ami akkor egy lakás ára volt.

Radics 1982-es halála után még egy darabig, 1988-ig vissza lehetett követni a gitár történetét, akkor azonban A Kapitány özvegyéhez került, innentől kezdve pedig semmit nem lehetett róla tudni.

"Én 2004-ben tudtam meg, hogy Molnár Pál Bonaventúrához került. Aztán 15 évnyi egyezkedés kezdődött, aminek eredményeképpen tavaly láthattam és kézbe vehettem a gitárt.

Ekkor indultak el a bíbor Gibson megszerzésére irányuló komoly tárgyalások, amelyek eredményeképpen végre a közönség is láthatja és hallhatja a hangszert

- mondta Kristóf, aki azt is hozzátette, szervezés alatt van egy nagy buli, itt mutatják majd be – előre meghirdetett módon – Radics Béla gitárját. Előtte viszont lesz még legalább egy kisebb koncert is, ahol ez a gitár hamarosan látható és hallható lesz. Sőt, elképzelhető, hogy a Magyar Zene Házában is kiállítják.

"Az, hogy előkerült a gitár, lehetőséget biztosít arra, hogy Radics Bélát és a zenei teljesítményét tisztelők megkapják azt, ami jár nekik. Jogi értelemben az én tulajdonom ez a felbecsülhetetlen értékű gitár, de lelki és művészi értelemben a bíbor Gibson az egész magyar zenét és rockzenét szerető közösségé. Ott a helye a Magyar Zene Házában" - fogalmazott Kosik, majd hozzátette: "Az, amit ez a gitár szimbolikusan képvisel, akkor lesz látható igazán, ha közönség előtt rendszeresen meg is szólaltatják. Én is fogok rajta játszani, illetve azt szeretném, hogy fiatal, nagyon tehetséges zenészek játszhassanak rajta."

Ez is érdekelhet

origo.hu

Kiderült, hol lesz G.w.M az újabb baba születésekor

origo.hu

Nagy a baj: katonákat küld Ukrajnába az Egyesült Államok

borsonline.hu

Ábel Anita: „Roberto azért szeret, amilyen ember vagyok”

vg.hu

iPhone 16: meglepő információk szivárogtak ki

ripost.hu

Mutatjuk, mit kell tenni most a málnával, hogy nyáron szuper termés legyen

vg.hu

Ruandába telepítik az elfogott illegális migránsokat a britek

origo.hu

Hatalmasat hazudott Magyar Péter - lebukott

mindmegette.hu

Ezek a leghatásosabb természetes szerek a levéltetvek ellen

ripost.hu

Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Megható vallomást tett gyermeke édesanyjáról Curtis

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

HŰHA

Áll a bál az X-Faktor körül, még saját mentora is a műsort szapulta

HŰHA

Újabb álompár van születőben? Nagy Ő Natira hajt a magyar rapper

HŰHA

"Csak dolgozni ne kelljen..." – közel félmilliót keresett egy nap alatt Aurelio

HŰHA

„Hű, de taplón beszél” — új szerelme miatt féltik Berki Mazsit

HŰHA

Ezen besírsz! Ezzel a világsztárral keverték össze a magyar énekesnőt

HŰHA

Csúnyán megfenyegették Curtist, csattanós választ adott

HŰHA

„Ez így erős lett” – Mindent megmutatott magából Hunyadi Donatella

HŰHA

Kamerába tolta popsiját, bugyiban kapták le Rácz-Gyuricza Dórát