HŰHA

Előkerült Radics Béla sok milliót érő legendás gitárja

Talán nincs is olyan rockrajongó ma Magyarországon, aki ne hallott volna már Radics Béla legendás gitárjáról! Nos, a 888.hu most kiderítette, mi a helyzet a hangszerrel.
címkék:
  • Szerző: DG

Megnyugtatunk mindenkit, a hangszer előkerült, és majdnem teljesen hibátlan állapotban van, így azt bárki hamarosan megnézheti. De ennyire ne szaladjunk előre, azok számára, akik nem ismerték Radics Bélát, fontos elmagyarázni, Ki is volt a Kapitány, aki megváltoztatta a hazai zene életet.

"Hogy milyen minőségről volt szó az esetében, azt jól érzékelteti az, hogy a Magyarországon Béla mögött csak másodiknak számító Barta Tamásról, az LGT gitárosáról 1972-ben Londonban azt írták, hogy jobb gitáros, mint Eric Clapton. Sokszor Jimi Hendrixen is túltevő virtuozitással, nemegyszer a fogával játszva kápráztatta el a közönségét az a Radics Béla, aki akkor és azóta is Magyarország legjobb gitárosának számít. Õ egy olyan különlegesen tehetséges zenész volt, aki úgy volt világklasszis, hogy nem akart hasonlítani senkire. Õ csak saját magát adta" - mondja a 888.hu interjújában dr Kosik Kristóf, aki felkutatta az évtizedeken át eltűntnek hitt hangszert, amelynek értékét jól mutatja, hogy 1961-ben 20.000 forintba került, ami akkor egy lakás ára volt.

Radics 1982-es halála után még egy darabig, 1988-ig vissza lehetett követni a gitár történetét, akkor azonban A Kapitány özvegyéhez került, innentől kezdve pedig semmit nem lehetett róla tudni.

"Én 2004-ben tudtam meg, hogy Molnár Pál Bonaventúrához került. Aztán 15 évnyi egyezkedés kezdődött, aminek eredményeképpen tavaly láthattam és kézbe vehettem a gitárt.

Ekkor indultak el a bíbor Gibson megszerzésére irányuló komoly tárgyalások, amelyek eredményeképpen végre a közönség is láthatja és hallhatja a hangszert

- mondta Kristóf, aki azt is hozzátette, szervezés alatt van egy nagy buli, itt mutatják majd be – előre meghirdetett módon – Radics Béla gitárját. Előtte viszont lesz még legalább egy kisebb koncert is, ahol ez a gitár hamarosan látható és hallható lesz. Sőt, elképzelhető, hogy a Magyar Zene Házában is kiállítják.

"Az, hogy előkerült a gitár, lehetőséget biztosít arra, hogy Radics Bélát és a zenei teljesítményét tisztelők megkapják azt, ami jár nekik. Jogi értelemben az én tulajdonom ez a felbecsülhetetlen értékű gitár, de lelki és művészi értelemben a bíbor Gibson az egész magyar zenét és rockzenét szerető közösségé. Ott a helye a Magyar Zene Házában" - fogalmazott Kosik, majd hozzátette: "Az, amit ez a gitár szimbolikusan képvisel, akkor lesz látható igazán, ha közönség előtt rendszeresen meg is szólaltatják. Én is fogok rajta játszani, illetve azt szeretném, hogy fiatal, nagyon tehetséges zenészek játszhassanak rajta."

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?