HŰHA

Diana hercegné durva döntésekkel botránkoztatta meg a királyi családot

Diana walesi hercegnét lehet szeretni vagy nem szeretni, az viszont elvitathatatlan, hogy huszonnégy évvel a halála után is egy igazi ikon.
  • Szerző: ripost

Diana hercegnét a brit királyi család egyik legmegosztóbb tagjaként tartják számon a mai napig, jóllehet, huszonnégy éve már nincs az élők sorában. Károly herceg egykori felesége nem csak divatot teremtett az öltözködésével vagy a hajviseletével, de olyan elhatározásokra is jutott, amiket nem sokan mertek volna vállalni az ő pozíciójában.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A Bors összegyűjtötte a tizenkét legdurvább döntést, amivel a néhai walesi hercegné megreformálta a királyi családot.

diana hercegné

Diana hercegné igazi divatdiktátor volt, a szó minden értelmében
Fotó: AFP

1. Diana a Károly herceggel kötött házassága előtt civil munkát vállalt, óvónőként és dadaként dolgozott és három barátnőjével élt együtt Londonban, teljesen hétköznapi módon.

2. Bár II. Erzsébet és Károly herceg csodás gyűrűket ajánlott fel neki a család ékszerei közül eljegyzési gyűrűnek, Diana végül egy katalógusból választotta ki az ikonikus kék zafír gyűrűt, amit immáron tizenegy éve menye, Katalin hercegné visel.

3. Az esküvő napján Diana nagy felzúdulást okozott a családban, a templomi szertartáson ugyanis nem fogadott engedelmességet Károlynak, ami némileg felháborította a királynőt.

4. Ő volt az első a királyi családban, aki az otthonszülés helyett kórházban hozta világra a fiait, hagyományt teremtve ezzel.

5. A gyerekek neveléséből is kivette a részét: bár a hivatalos elfoglaltságai miatt dadákra is szüksége volt, a lehető legtöbb időt töltötte a fiaival.

6. Vilmos és Harry a hagyományoktól eltérően magániskola helyett állami suliban kezdte meg a tanulmányait, mert az anyjuk minél normálisabb életet akart biztosítani számukra.

7. Apropó, normális élet: példátlan módon Diana vidámparkba, gyorsétterembe és moziba is elvitte a fiait, hogy ugyanazokat a gyerekkori élményeket élhessék át, mint a kortársaik.

8. Sosem mosolygott, amikor nem érezte magát boldognak, így romokban lévő házassága idején számos sírós, szomorú fotó készült róla.

9. Kesztyű nélkül fogott kezet az emberekkel, ami egyáltalán nem volt szokványos a brit királyi családban.

10. Bár a királyi család tagjainak csak gyászidőszakban volt illendő feketét viselniük, Diana rendszeresen jelent meg fekete ruhákban, fittyet hányva a hagyományokra.

11. Az AIDS-járvány tetőpontján, 1987-ben Diana hercegnő valami igazán figyelemreméltót tett: kezet fogott egy AIDS-beteggel Londonban. Ez az egyszerű cselekedet, amely szerte a világon visszhangzott, és szétzúzta a stigmákat abban az időben, amikor a közvélemény betegség elkapásával kapcsolatos félelmei hatalmas méreteket öltöttek.

12. Nem titkolta, hogy boldogtalan, és azt sem, hogy komoly mentális betegségekkel és evészavarral küzd: élete egy időszakában csontsoványra fogyott, később pedig bevallotta, bulimiás volt. A betegséget – saját bevallása szerint – a rossz házassága váltotta ki.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?